Buhteljni po babičino

Buhteljni po babičino. Ime buhtel izhaja iz glagola dvigniti se. In buhtel se med vzhajanjem res lepo dvigne. Buhteljne lahko nadevamo z marelično ali slivovo marmelado.

Potrebujemo (za približno 30 buhteljnov):

1 kg gladke moke, 1 kocko svežega kvasa, 500 ml mleka, 2 jušni žlici kisle smetane, 150 g sladkorja, 160 g masla, 2 rumenjaka, naribano lupinico 1 bio limone, ščepec soli

Potrebujemo še: marelično ali slivovo marmelado za nadev, 1 jajce za premaz, peki papir

buhteljni po babičino

Priprava:

  1. Mleko segrejemo, da postane mlačno. V 100 ml mlačnega mleka dodamo čajno žličko sladkorja (od količine 150 g) ter nadrobimo kocko kvasa. Pustimo na toplem, da se podvoji.
  2. Moko presejemo v skledo, kjer bomo mesili. Dodamo sladkor, naribano limonino lupinico. Premešamo ter dodamo še ščepec soli. Spet premešamo.
  3. Dodamo še rumenjaka, mleko, kislo smetano, tekoče maslo in aktiviran kvasec.
  4. Vse sestavine dobro pregnetemo. Gnetemo toliko časa, da se testo lepo loči od sten sklede. Posodo pokrijemo s krpo in postavimo na toplo.
  5. Počakamo, da se testo podvoji.
  6. Pečico prižgemo na 180 stopinj Celzija.
  7. Testo razvaljamo na debelino 2 cm in s kozarcem ali modelčkom za izrezovanje izrežemo kroge premera 8 cm.
  8. Na sredino vsakega kroga damo po čajno žličko marmelade. Sprimemo robove in jih spodvihamo navznoter. To storimo pazljivo, da marmelada med peko ne bi uhajala.
  9. Buhteljne s spodvihano stranjo navzdol polagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhajajo še 20 minut.
  10. Ko so buhteljni vzhajali, jih premažemo z razžvrkljanim jajcem.

    buhteljni po babičino
  11. Postavimo v predogreto pečico na srednje vodilo. Pečemo 30 – 35 minut.
  12. Po 15 minutah pečenja jih pokrijemo s peki papirjem.
  13. Ohlajene buhteljne potresemo s sladkorjem v prahu preden jih postrežemo.
buhteljni po babičino
Print Friendly, PDF & Email