Buhteljni po babičino. Ime buhtel izhaja iz glagola dvigniti se. In buhtel se med vzhajanjem res lepo dvigne. Buhteljne lahko nadevamo z marelično ali slivovo marmelado.
Potrebujemo (za približno 30 buhteljnov):
1 kg gladke moke, 1 kocko svežega kvasa, 500 ml mleka, 2 jušni žlici kisle smetane, 150 g sladkorja, 160 g masla, 2 rumenjaka, naribano lupinico 1 bio limone, 2 – 3 ščepce soli
Potrebujemo še: marelično ali slivovo marmelado za nadev, 1 jajce za premaz, peki papir
Priprava:
- Mleko segrejemo, da postane mlačno. V 100 ml mlačnega mleka dodamo čajno žličko sladkorja (od količine 150 g) ter nadrobimo kocko kvasa. Pustimo na toplem, da se podvoji.
- Moko presejemo v skledo, kjer bomo mesili. Dodamo sladkor, naribano limonino lupinico. Premešamo ter dodamo še sol. Spet premešamo.
- Dodamo še rumenjaka, mleko, kislo smetano, tekoče maslo in aktiviran kvasec.
- Vse sestavine dobro pregnetemo. Gnetemo toliko časa, da se testo lepo loči od sten sklede. Posodo pokrijemo s krpo in postavimo na toplo.
- Počakamo, da se testo podvoji.
- Pečico prižgemo na 180 stopinj Celzija.
- Testo razvaljamo na debelino 2 cm in s kozarcem ali modelčkom za izrezovanje izrežemo kroge premera 8 cm.
- Na sredino vsakega kroga damo po čajno žličko marmelade. Sprimemo robove in jih spodvihamo navznoter. To storimo pazljivo, da marmelada med peko ne bi uhajala.
- Buhteljne s spodvihano stranjo navzdol polagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhajajo še 20 minut.
- Ko so buhteljni vzhajali, jih premažemo z razžvrkljanim jajcem.
- Postavimo v predogreto pečico na srednje vodilo. Pečemo 30 – 35 minut.
- Po 15 minutah pečenja jih pokrijemo s peki papirjem.
- Ohlajene buhteljne potresemo s sladkorjem v prahu preden jih postrežemo.
0 comments on “Buhteljni po babičino”Add yours →