Drobljenka s skuto in figami

Drobljenka s skuto in figami. Mediteranska sladica, ki prevzame brbončice. Okus skute se prepleta z okusom sveže nabranih fig in medu.

drobljenka s skuto in figami
Potrebujemo za pekač s snemljivim obodom premera 26 cm:

Za drobljeno krhko testo: 250 g bele moke, 120 g sladkorja, 2 rumenjaka, 150 g masla, 10 g pecilnega praška

Za skutni nadev: 500 g pasirane polnomastne skute, 100 g sladkorja, 4 – 5 večjih fig, 2 jušne žlice medu, 2 beljaka

Potrebujemo še: 3 fige, 1 jušna žlica medu, sladkor v prahu za posip, peki papir

Čas priprave: 10 minut + 20 minut počivanja v hladilniku

Čas peke: 40 minut pri 180 stopinjah Celzija

drobljenka s skuto in figami
  1. Za testo v skledi zmešamo presajeno moko in sladkor. Dodamo na koščke narezano maslo ter s prsti dobro pregnetemo.
  2. Nato dodamo oba rumenjaka in pecilni prašek. Dobro pregnetemo vse sestavine med sabo. Testo bo precej drobljivo. Naredimo hlebček in ga za 20 minut postavimo na hladno v hladilnik.
  3. Iz beljakov naredimo sneg in ga postavimo v hladilnik.
  4. Medtem pripravimo skutni nadev. Skuto zamešamo najprej s sladkorjem, dodamo med, nato na majhne koščke narezane fige, ki smo jim predhodno odstranili kožico. Z žlico dobro premešamo. Na koncu rahlo vmešamo še sneg iz beljakov.
  5. Dno pekača obložimo s peki papirjem in nanj nadrobimo 3/4 ohlajenega testa. Enakomerno ga poravnamo s prsti ali hrbtno stranjo jedilne žlice.
  6. Na testo damo skutni nadev, ki ga prav tako poravnamo.
  7. Na skutni nadev narežemo kolobarje celih fig, s kožico vred.
  8. Ob robu, okrog in okrog, nadrobimo še preostalo testo.
  9. Čez kolobarje fig pa prelijemo še žlico medu.
  10. Pečemo 40 minut pri 180 stopinjah Celzija.
  11. Pečeno ohladimo in posujemo s sladkorjem v prahu.
drobljenka s skuto in figami
Print Friendly, PDF & Email