Dušeno rdeče zelje

Dušeno rdeče zelje nas prevzame že s svojo lepo vijolično barvo, ki popestri jesenske barve jedi na krožniku predvsem na Martinovo, ko ga postrežemo poleg tradicionalne pečene race in dobrih domačih mlincev.

dušeno rdeče zelje
Potrebujemo:

1 manjšo glavo svežega rdečega zelja, 1 manjšo čebulo (še raje rdečo), 1 jušna žlica sladkorja (lahko rjavega), 1 manjše domače jabolko, 1 dl rdečega vina, lovorov list, ščepec kumine, sol, 1 strok česna, olje ali maslo (sama raje uporabim maslo)

Priprava:

  1. Zelju odstranimo olesenele dele in ga narežemo na tanke rezine ali manjše kocke. Operemo ga in odcedimo.
  2. V loncu ali ponvi raztopimo rezino masla ali olja, dodamo sladkor in počakamo, da karamelizira. Nato dodamo čebulo in jo posteklenimo.
  3. Dodamo še narezano zelje in ga dobro premešamo, da se lepo prepoji z maščobo in sladkorjem.
  4. Dušimo toliko, da se zmehča (cca. 20 min).
  5. Jabolko olupimo in narežemo na zelo tanke krhlje. Ko je zelje zmehčano, mu dodamo še krhlje jabolka, solimo, dolijemo rdeče vino. Dodamo ščepec kumine ter lovorov list in dušimo še 10 minut.
  6. Nato dodamo strt strok česna in dušimo še zadnjih 10 minut.
  7. Ko ugasnemo kuhalno ploščo vmešamo še rezino masla in zelje še enkrat dobro premešamo. Preden postrežemo, pustimo, da pokrito počiva 10 minut.

Primer Martinovega jedilnika:

  • Pečena raca ali piščanec (nadevano s čebulo, korenčkom in jabolkom)
  • Mlinci zabeljeni z ocvirki (za recept domačih mlincev klikni na rdečo besedo)
  • Dušeno rdeče zelje

 

Print Friendly, PDF & Email