
Količina: za 2 osebi
Zahtevnost: Preprosto
Čas priprave: 40 minut
Sestavine:
- 2 čajni žlički masla
- ½ manjše čebule
- 200 g zamrznjenega graha
- 2 korenčka
- 2 – 3 krompirji
- 100 g gomoljne zelene
- 10 cm stebelne zelene
- šopek svežega peteršilja
- 2 stroka česna
- origano, timijan, sol, poper
- 300 ml zelenjavne jušne osnove
- 150 ml smetane za kuhanje
- oljčno olje
Priprava:
- Očistimo in operemo vse vrste zelenjave ter jo narežemo na manjše kocke, čebulo pa drobno sesekljamo. V loncu raztopimo maslo in na njem prepražimo zelenjavo. Rahlo solimo, popramo, dodamo še origano in timijan. Po 10 minutah praženja dodamo strta stroka česna, počakamo nekaj sekund, da zadiši, nato prilijemo jušno osnovo in kuhamo 20 – 25 minut, da se krompir in grah zmehčata. Iz lonca s penovko vzamemo približno polovico zelenjave in jo s paličnim mešalnikom pretlačimo v pire, ki ga dodamo nazaj v lonec. Prilijemo še smetano za kuhanje in ¾ sesekljanega svežega peteršilja. Na zmerni temperaturi kuhamo še do 5 minut, da se juha zgosti. Po potrebi še solimo.
- Kuhano juho odstavimo s kuhališča in jo 10 minut pustimo počivati. Serviramo jo v jušne krožnike, posujemo s preostankom sesekljanega svežega peteršilja in dodamo nekaj kapljic oljčnega olja.
Dober tek!
Recept je nastal za tednik Domovina.
0 comments on “Grahova juha s smetano”Add yours →