Grahova juha

Grahova juha – okus mladega graha v okusni enolončnici. Predvsem je juha dobra, ko uporabimo čisto mlad grah, ki ima v sebi tisti značilen okus po zelenem.

Potrebujemo:

1/2 kg graha (najraje uporabljam zamrznjen Bio mladi grah Hofer), 1/2 kg krompirja, voda, svinjska mast, moka, svež peteršilj, sol, mešanica jušnih začimb

Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke. Damo ga kuhat v vodo in ga solimo. Ko je skoraj mehak, dodamo grah ter šop sesekljanega svežega peteršilja. Ko je tudi grah mehak, približno 40 minut od začetka kuhanja, naredimo belo prežganje. Na svinjski masti prežgemo moko, vendar pazimo, da nam ne zarumeni. Belo prežganje prilijemo v juho in kuhamo še 10-15 minut, da se juha zgosti. Proti koncu kuhanja preverimo slanost ter dodamo po okusu še domačo mešanico jušnih začimb ali Vegeto.

Grahovo juho lahko postrežemo kot samostojno jed s kosom svežega kruha.

Print Friendly, PDF & Email