Jagodna marmelada z bezgovimi cvetki

Jagodna marmelada z bezgovimi cvetki in rdečo pomarančo. Poseben okus, ko se prepleta jagoda in bezeg. Rdeča pomaranča pa ohrani svežino okusa.

Jagodna marmelada z bezgovimi cvetki
Potrebujemo (za 8 manjših kozarčkov):

1 kg jagod (najbolje domačih), 2 manjši rdeči pomaranči, 5 jušnih žlic bezgovih cvetkov, 500 g želirnega sladkorja 2:1 Wiener Zucker

Jagode očistimo, operemo in narežemo na koščke. Sama imam raje malce večje koščke.

Damo jih v lonec z višjim robom. Dodamo ročno iztisnjen sok rdečih pomaranč. Z žlico nato izdolbemo še meso pomaranče. V lonec dodamo še želirni sladkor Wiener Zucker. Jaz sem izbrala 2:1, ker sem želela ohraniti okus sadja. V svoji ponudbi pa ima Wiener Zucker  še različico želirnega sladkorja 3:1 in 1:1.

Sestavine v loncu premešamo z leseno žlico. Počakamo, da zavre. Takrat v lonec dodamo še bezgove cvetke. Nato med nenehnim mešanjem kuhamo 4-6 minut. Naredimo preizkus strjevanja.

Še vročo marmelado prelijemo v manjše kozarčke, ki smo jih predhodno sterilizirali. Kozarčke dobro zapremo. Obrnemo jih na pokrovček. Tako jih pustimo 10 minut, zatem jih spet postavimo pravilno. Pokrijemo jih s čisto krpo in pustimo, da se popolnoma ohladijo.

Hermetično zaprte kozarčke hranimo v temnem in hladnem prostoru. Odprtega pa v hladilniku.

Jagodna marmelada z bezgovimi cvetki

 

Želirni sladkor 2:1 Wiener Zucker

Želirni sladkor, pripravljen iz natančno določenega razmerja med finim kristalnim sladkorjem, jabolčnim pektinom in citronsko kislino, je kot ustvarjen za pripravo manj sladkih marmelad ali džemov. Vzemite dvojno količino sadja in točno pol manj sladkorja in že kmalu boste lahko uživali v domačem namazu iz sadja. Tako pripravljena sladka dobrota bo še posebej teknila tistim, ki stavijo na poudarjen okus sadja in ne pretirano sladkost.

0 comments on “Jagodna marmelada z bezgovimi cvetkiAdd yours →

Dodaj odgovor