Kruh velikonočni

Za kruh potrebujemo:

700gr moke, 3 ščepce soli, 70gr masla, 3 žlice kisle smetane, naribana lupina ene bio limone.

Za kvasec:

1 kocko svežega kvasa (42gr), 100gr sladkorja, 1 zavitek vanili sladkorja, 300ml toplega mleka.

Najprej segrejemo mleko ter dodamo kvas, sladkor in vanili sladkor. Počakamo, da se aktivira.

V posodo, kjer bomo mesili, damo moko, sol, zmehčano maslo, kislo smetano in naribano limonino lupinico.

Ko je kvasec pripravljen ga dolijemo k ostalim sestavinam in jih dobro pregnetemo. Skledo pokrijemo s krpo iz blaga in pustimo počivati dobro uro.

Pekač namažemo z maslom. Testo razvaljamo na debelino 3 cm in prerežemo na sredini po dolžini. Prepletemo, če želimo pletenico ter testo predenemo v pekač. Pustimo vzhajati še 30 minut.

Pečico ogrejemo na 200°C. Tik preden damo pekač s testom v pečico le-tega premažemo z razžvrkljanim jajcem, ki smo mu dodali žlico olja.

Prvih 20 min pečemo na 200°C, nato znižamo na 180°C. Če se nam zdi kruh dovolj zlato rjave, lahko takoj pokrijemo s peki papirjem. Drugače to storimo v naslednjih 10 minutah. Kruh je po 50 minutah pečen.

 

Kruh za velikonočne praznike
Kruh velikonočni
Print Friendly, PDF & Email