Ena od jedi, ki se jih še zelo dobro spomnim iz otroštva so kruhovi knedli z mesnim golažem. Pri nas doma se namreč kruha nikoli ni metalo stran. Vedno smo ga porabili za neko »novo« jed ali pa predelali v krušne drobtine, ki jih res še nikoli nismo kupili.

Za kruhove knedle potrebujemo: 250 g kruha od preteklih dni, 1 jajce, 2,5 – 3 dl mleka, 50 g ostre moke, 80 g ribanega parmezana, peteršilj, muškatni orešček
Za mesni golaž potrebujemo:
2 večji čebuli, 500 g mesa (govedina ali svinjina), 1 strok česna, olje, 2 jž paradižnikovega koncentrata, sol, poper, moka ali jedilni škrob za zgostitev, voda
Priprava kruhovih knedlov:
- Kruh narežemo na manjše kose, jaz uporabim tudi skorjo, ki jo nekateri odstranijo.
- Predenemo ga v skledo, kjer ga prelijemo z mlačnim mlekom in pustimo, da se prepoji.
- Nato ga ožamemo, da izteče odvečna tekočina.
- Dodamo jajce, muškatni orešček ostro moko in parmezan.
- Vse skupaj premešamo z žlico, da se sestavine prepojijo.
- V večjem loncu zavremo slano vodo.
- Vanjo s pomočjo dveh velikih žlic oblikujemo knedle.
- V slanem kropu jih kuhamo toliko časa, da priplavajo na površje.
- Takrat jih odcedimo in še vroče serviramo skupaj z mesnim golažem.
Priprava mesnega golaža:
- V večji ponvi segrejemo olje in na drobno narezano čebulo.
- Počakamo, da čebula dobi lepo zlato barvo.
- Dodamo na koščke narezano meso ter sesekljan strok česna.
- Na visoki temperaturi meso pražimo dokler ne postane lepo zapečeno.
- Solimo, nato dolijemo vodo in meso 60-70 min pokrito dušimo. Vmes po potrebi premešamo in dolivamo vodo po kapljicah.
- Dodamo paradižnikov koncentrat in počasi kuhamo še 10 minut.
- V lončku zmešamo moke ali jedilni škrob in vodo, da mesno omako zgostimo.
- Če se nam zdi preredko dodamo še malo mešanice vode in moke.
- Nato mesni golaž še malo povremo in odstavimo.
- Mesni golaž naj pred serviranjem malce postoji.
- Na servirni krožnik najprej prilijemo mesni golaž, nato dodamo 2 – 3 kruhove knedle, ki jih po želji posujemo še s sesekljanim svežim peteršiljem in ribanim parmezanom.
- Mesni golaž lahko hranimo v hladilniku 3 – 4 dni ali pa ga razdelimo v posode in hranimo v zamrzovalniku.
Dober tek!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si
0 comments on “Kruhovi knedli z mesnim golažem”Add yours →