Kruhovi knedli z mesnim golažem

Ena od jedi, ki se jih še zelo dobro spomnim iz otroštva so kruhovi knedli z mesnim golažem. Pri nas doma se namreč kruha nikoli ni metalo stran. Vedno smo ga porabili za neko »novo« jed ali pa predelali v krušne drobtine, ki jih res še nikoli nismo kupili.

Kruhovi knedli z mesnim golažem

Za kruhove knedle potrebujemo: 250 g kruha od preteklih dni, 1 jajce, 2,5 – 3 dl mleka, 50 g ostre moke, 80 g ribanega parmezana, peteršilj, muškatni orešček

Za mesni golaž potrebujemo:

2 večji čebuli, 500 g mesa (govedina ali svinjina), 1 strok česna, olje, 2 jž paradižnikovega koncentrata, sol, poper, moka ali jedilni škrob za zgostitev, voda

Priprava kruhovih knedlov:

  1. Kruh narežemo na manjše kose, jaz uporabim tudi skorjo, ki jo nekateri odstranijo.
  2. Predenemo ga v skledo, kjer ga prelijemo z mlačnim mlekom in pustimo, da se prepoji.
  3. Nato ga ožamemo, da izteče odvečna tekočina.
  4. Dodamo jajce, muškatni orešček ostro moko in parmezan.
  5. Vse skupaj premešamo z žlico, da se sestavine prepojijo.
  6. V večjem loncu zavremo slano vodo.
  7. Vanjo s pomočjo dveh velikih žlic oblikujemo knedle.
  8. V slanem kropu jih kuhamo toliko časa, da priplavajo na površje.
  9. Takrat jih odcedimo in še vroče serviramo skupaj z mesnim golažem.

Priprava mesnega golaža:

  1. V večji ponvi segrejemo olje in na drobno narezano čebulo.
  2. Počakamo, da čebula dobi lepo zlato barvo.
  3. Dodamo na koščke narezano meso ter sesekljan strok česna.
  4. Na visoki temperaturi meso pražimo dokler ne postane lepo zapečeno.
  5. Solimo, nato dolijemo vodo in meso 60-70 min pokrito dušimo. Vmes po potrebi premešamo in dolivamo vodo po kapljicah.
  6. Dodamo paradižnikov koncentrat in počasi kuhamo še 10 minut.
  7. V lončku zmešamo moke ali jedilni škrob in vodo, da mesno omako zgostimo.
  8. Če se nam zdi preredko dodamo še malo mešanice vode in moke.
  9. Nato mesni golaž še malo povremo in odstavimo.
  10. Mesni golaž naj pred serviranjem malce postoji.
  11. Na servirni krožnik najprej prilijemo mesni golaž, nato dodamo 2 – 3 kruhove knedle, ki jih po želji posujemo še s sesekljanim svežim peteršiljem in ribanim parmezanom.
  12. Mesni golaž lahko hranimo v hladilniku 3 – 4 dni ali pa ga razdelimo v posode in hranimo v zamrzovalniku.

Dober tek!

Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si

0 comments on “Kruhovi knedli z mesnim golažemAdd yours →

Dodaj odgovor