»Kuhanček« je tradicionalna pijača s katero ogrejemo telo in duha v zimskem času, z njo pa radi popestrimo tudi večere v prazničnem decembru.
Potrebujemo: 750 ml belega vina (priporočam sorto Rumeni Muškat), 300 ml bio jabolčnega soka, 1 bio pomarančo, 2 bio mandarini, 3 cm ingverja, 1 palčko cimeta, 1 zvezdast janež, 6 klinčkov, 5 jž sladkorja (lahko nadomestimo z medom)
Priprava:
- Ingver olupimo in narežemo na tanjše kolobarje.
- V kolikor uporabljamo bio citruse, jih skupaj z olupkom narežemo na kolobarje. V nasprotnem primeru jih prej olupimo.
- Vse damo v lonec, prilijemo vino in jabolčni sok ter dodamo palčko cimeta, zvezdast janež, klinčke in sladkor (lahko ga tudi izpustimo).
- Pokrijemo in pustimo eno uro, da se sestavine prepojijo.
- Nato vino z dodatki skuhamo.
- Ko vino zavre, počakamo 5 minut, nato temperaturo kuhališča zmanjšamo in kuhamo še 10 minut.
- Kuhano vino pokrijemo in pustimo, da postoji 45 minut, nato ga precedimo v kozarce in ponudimo še toplega.
Na zdravje!
0 comments on “Kuhano belo vino”Add yours →