Nadevani ohrovtovi zavitki

Predvsem v tem času mi med nakupovanjem zelenjave vedno pade v oči ohrovt. Ker je tako zanimiv že na prvi pogled; njegova prelepa, naravna zelena barva, drobno nakodrani listi, žile, ki se prepletajo in tvorijo zanimiv vzorec. In ne nazadnje pomislim na vse njegove zdravilne lastnosti, ki jih niti ni tako malo. Zato ga v času od jeseni pa vse do pomladi vsak teden vključim na jedilnik.

Za 2 – 3 osebe potrebujemo: 6 listov ohrovta, 1 večji krompir, 200 g skute, 100 g ribanega parmezana + za posip, 1 jajce, 6 centimetrskih kock mehkega sira (edamec, gavda, tilzit, mocarela,…), 2 jž ribane mocarele, 1 jajce, sol, poper, muškatni orešček, 1 jž krušnih drobtin, oljčno olje, maslo

Priprava:

  1. Liste ohrovta očistimo, operemo in odstranimo spodnji del stebla ter jih v slanem kropu blanširamo, jih odcedimo in obrišemo s papirnato brisačko.
  2. Krompir olupimo, narežemo na manjše kocke in skuhamo skupaj z na kocke narezanim spodnjim delom ohrovtovih listov.
  3. Ko je krompir kuhan, ga z vilicami pretlačimo.
  4. V skledi zamešamo skuto, zmečkan krompir, jajce, 100 g ribanega parmezana, sol, poper in muškatni orešček.
  5. Pekač za mufine namažemo z oljem in vsako vdolbino obložimo z listom ohrovta.
  6. Na vsak list dodamo skutno krompirjev nadev, v sredino katerega potisnemo kocko mehkega sira.
  7. Z delom ohrovtovega lista, ki gleda iz vdolbine pekača, pokrijemo nadev.
  8. Tako ponovimo še z ostalimi listi ohrovta.
  9. Ko so vsi nadevani in zaprti, jih pokapljamo z oljem, posujemo s krušnimi drobtinami, dodamo naribano mocarelo in še malo ribanega parmezana.
  10. Nato še na vsak zavitek dodamo majhen košček masla.
  11. Postavimo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 200 stopinj Celzija.
  12. Na srednjem vodilu pečemo približno 20 – 25 minut.
  13. Postrežemo kot samostojno zelenjavno jed ali kot prilogo mesnim jedem z omako.

Pa dober tek!

Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si

0 comments on “Nadevani ohrovtovi zavitkiAdd yours →

Dodaj odgovor