Nonina jota s kislim zeljem in mlečnimi žemljicami

Nonina jota s kislo repo in mlečnimi žemljicami
Foto. Rudi Uran

NONINA JOTA S KISLO REPO IN MLEČNIMI ŽEMLJICAMI

za joto: 1 kozarec kisle repe Droga, 250 g rjavega fižola, 300 g krompirja, 1 strok česna, 100 g prekajenih rebrc, 80 g hamburške slanine, moka, 1 čajna žlička mlete rdeče paprike, olje, sol, poper, lovorjev list, paradižnikov koncentrat v tubi Droga

Priprava:

  1. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Skuhamo ga v malo slane vode.
  2. V drugem loncu skuhamo repo s strtim strokom česna.
  3. Kuhan krompir pretlačimo v vodi, v kateri se je kuhal.
  4. Repi odstranimo tretjino vode in jo prihranimo.
  5. K repi prilijemo pretlačen krompir ter dodamo fižol in prekajeno rebro. Kuhamo 20 minut.
  6. V ponvi na maščobi najprej pocvremo slanino. Ocvrto damo v lonec k repi.
  7. Pripravimo prežganje
  8. . Na vroči maščobi zarumenimo moko. Ponev odstranimo in dodamo mleto papriko ter kumino. Dobro premešamo in vlijemo k repi.
  9. Vse dobro premešamo, da ne nastanejo grudice.
  10. Dodamo še lovorjev list.
  11. Popramo ter po potrebi solimo in popramo.
  12. Vse skupaj na zmerni temperaturi kuhamo še 25 minut.

MLEČNE ŽEMLJICE

Testo zamesimo še preden se lotimo kuhe jote.

za 6 – 8 žemljic

550 g moke, 90 g sladkorja, 50 g masla Pomurskih mlekarn, 300 ml mlačnega mleka Pomurskih mlekarn, 10 g svežega kvasa, 10 g soli, 1 jajce za premaz, bučna semena

Priprava:

  1. Iz 1 dl mlačnega mleka, žličke sladkorja, kvasa in malce moke pripravimo kvasec.
  2. Ko se aktivira, ga dodamo k presejani moki ter preostalim sestavinam.
  3. Umesimo gladko testo. Postavimo ga na toplo in pokrijemo s krpo iz blaga.
  4. Testo naj vzhaja vsaj 1 uro.
  5. Nato ga predenemo na pomokano delovno površino in razvaljamo v pravokotnik.
  6. Iz večjega pravokotnika izrežemo več manjših, ki jih potem zavijemo od enega konca proti drugemu.
  7. Tako pripravljene žemljice naj vzhajajo še 15 minut.
  8. Razžvrkljamo jajce in z njim premažemo surove žemljice.
  9. Na vsako žemljico dodamo nekaj bučnih semen.
  10. Postavimo v predogreto pečico na 180 stopinj Celzija.
  11. Pečemo 30 – 35 minut oziroma toliko časa, da postanejo lepe, zlato rjave barve.
  12. Pečenost preverimo z lesenim nabodalcem.
  13. Žemljice še mlačne ponudimo k joti.
Mlečne žemljice
Foto: Rudi Uran

Video recept najdete na YouTube kanalu Sladko Slane Brbončice

Nonina Jota s kislo repo in mlečnimi žemljicami

Fotografija na naslovnici: Selma Bizjak

Print Friendly, PDF & Email

0 comments on “Nonina jota s kislim zeljem in mlečnimi žemljicamiAdd yours →

Dodaj odgovor