Zrezki v okusni omaki

Potrebujemo: 8 zrezkov (svinjski, goveji…čisto po želji), 2 večji čebuli, 1 velik korenček, 2 stroka česna, sol, poper, 1 žlica moke za zgostitev omake, olje, svinjska mast.

V večjo ponev damo olje in svinjsko mast, segrejemo. Obe čebuli olupimo in narežemo na tanke kolobarje in ju damo na vročo maščobo. Ko ima čebula že rahlo zlato barvo, dodamo korenček, ki smo ga postrgali, oprali in prerezali na polovico po dolžini. vse skupaj pustimo na vroči maščobi toliko časa, da je čebula zlato rjava.  Tedaj dodamo oprane in potolčene zrezke, ki smo jih solili in poprali. Dodamo še dva sesekljana  stroka česna. Čebulo ta čas dokler zrezki ne dobijo lepe rjave barve, spravimo na stran ponve, da se ne zažge, ker potem postane grenka. Zrezke zapečemo z obeh strani. Ko so z obeh strani rjavi, v sredino ponve prilijemo 1 zajemalko vode, znižamo temperaturo in pokrito počasi dušimo približno 45 minut. Vmes preverjamo, da voda ni povsem povrela in jo po potrebi dolivamo ter zrezke obračamo. Po 45 minutah jih odstranimo iz ponve, povremo tekočino ter čebulo, česen in korenček z vilico dobro pretlačimo v pire. Nato temperaturo zvišamo in pire še rahlo zarjavimo, potresemo z moko, dobro premešamo z vilico in zalijemo z vodo, lahko pa tudi s čisto juho. Premešamo, da ne nastanejo grudice in v omako nazaj položimo zrezke. Pokuhamo in poskusimo, če je potrebno še dodatno začiniti. Omako povremo na želeno gostoto.

Taka omaka gre k zrezkom, pečenki ter k vsem vrstam prilog, krompir, riž, testenine, polenta, slani štruklji, krompirjevi svalkji, zdrobovi ali kruhovi cmoki, kruhov narastek ali pa samo s kosom obrega kruha.

0 comments on “Zrezki v okusni omakiAdd yours →

Dodaj odgovor