Orehova Angel’ca je po sestavinah precej podobna naši orehovi potici, njen izgled je malo bolj rustikalen, saj že zavito testo po dolžini prerežemo na pol in obe prerezani polovici obrnjeni navzgor prepletemo.
Potrebujemo:
za kvasec: 12 g svežega kvasa, 100 ml mlačnega mleka, 50 ml mlačne vode
za testo: 500 g moke, 1 jajce, 60 g masla sobne temperature, 150 g sladkorja, 2 zavitka vanili sladkorja, nariban olupek 1 bio pomaranče
za nadev: 200 ml toplega mleka, 200 g mletih orehov, 1 čajna žlička cimeta, 1 jušna žlica ruma, 120 g sladkorja, 2 ščepca soli, 4 jušne žlice kakava
za sladkorni preliv: 4 jušne žlice vode, sladkor v prahu
Priprava:
- Najprej pripravimo kvasec. V mešanico mlačnega mleka in vode nadrobimo sveži kvas ter počakamo, da se aktivira (približno 15 minut na toplem)
- Za testo zamešamo moko, jajce, mehko maslo, sladkor, vanili sladkor, nariban olupek bio pomaranče ter vzhajan kvasec. Dobro pregnetemo, pustimo v skledi ter pokrijemo s krpo. Vzhaja naj na toplem približno 1 uro oziroma toliko, da podvoji volumen.
- Medtem pripravimo nadev. Segrejemo mleko ter ga odstavimo s kuhališča. Vanj dodamo mlete orehe, cimet, rum, sladkor, sol ter kakav. Premešamo.
- Vzhajano testo razvaljamo na debelino polovice cm.
- Testo najprej premažemo z maslom, nato pa še z orehovim nadevom.
- Namazano testo zavijemo kot bi pripravljali potico.
- Ko je zavito, ga po dolžini prerežemo na polovico.
- Obe polovici, s prerezano stranjo navzgor, prepletemo med sabo.
- Tako oblikovano prepletenko predenemo v namaščen okrogel pekač. Spojimo začetek in konec prepletenke.
- Pekač postavimo v predogreto pečico na 180 stopinj Celzija in pečemo od 50 do 60 minut. Pečenost preverimo z lesenim nabodalcem.
- Pečeno ohladimo.
- Pripravimo sladkorni preliv. Segrejemo vodo in vmešamo sladkor v prahu, dodamo ga toliko, da dobimo gost sladkorni preliv.
- Z njim oblijemo ohlajeno Orehovo Angel’co.
0 comments on “Orehova Angel’ca”Add yours →