Pečena polnjena rumena paprika

Kot obljubljeno danes recept za pečeno polnjeno papriko. Zakaj pečeno? Ker sem mnenja, da med pečenjem vsi okusi ostanejo v njeni sredini in se ne izgubijo v omaki 😉

Odkar sem jo pred leti prvič iz firbca dala namesto z loncem na štedilnik, v lončeno posodo in v pečico, kuhane nisem več jedla.

Potrebujemo:

lepe, bolj okrogle rumene paprike, prepraženo in začinjeno mleto meso, mešanico treh žit (ajda, ječmen, riž), feta sir, sol, sladkor, poper, korenček, zrele paradižnike, peteršilj, čebulo, česen, olje.

Mleto meso prepražimo na olju in čebuli, v meso dodamo še česen in sol po okusu.

Nato damo kuhat omako, in sicer v vodo damo olupljene zrele paradižnike, čebulo, korenček, peteršilj ter paradižnikov sok ter nekaj sladkorja, da paradižniku izničimo kislino. Vse skupaj po okusu solimo in kuhamo dokler sestavine niso dovolj mehke, da jih s paličnim mešalnikom spasiramo, nato lonec pristavimo nazaj na štedilnik, po okusu še začinimo z vegeto in poprom ter dodamo še malo podmeta (moka in voda), da se omaka zgosti.

Tokrat sem uporabila mešanico treh vrst žit, največkrat pa riž. Žita ali riž oparimo v slanem kropu, po nekaj minutah ga odcedimo in prelijemo s hladno vodo.

Paprikam odrežemo pokrovčke, ki jih prihranimo, saj jih pred koncem pečenja ponovno pokrijemo, za lepšo figuro. Paprike operemo in osušimo. V skledi zmešamo mleto meso, žita in koščke feta sira ter dodamo nekaj žlic omake, da nadev ni toliko suh. S pripravljenim nadevom napolnimo paprike skoraj do vrha. Sama za pečenje paprik uporabljam keramični pekač s pokrovom, vanj nalijemo 2 dl vode in nekaj žlic omake nato pa pokončno postavimo polnjene paprike. Pečemo jih v predhodno ogreti pečici na 200 stopinj C 1 uro in 25 min. Najprej jih odkrite zapečemo, da postanejo lepo rjavkaste po vrhnjih robovih, nato jih pokrijemo, da se dušijo. Zadnjih 15 min jih spet odkrijemo in jim nazaj nadenemo pokrovčke.

K pečenim paprikam lahko ponudimo kruh ali pa pripravimo mlečni krompir.

Jed, ki zahteva malo več priprave, je pa zagotovljen zadovoljen in sit želodček. Pečena polnjena rumena paprika je zakon…

Pečena polnjena rumena paprika na moj način
Pečena polnjena rumena paprika

0 comments on “Pečena polnjena rumena paprikaAdd yours →

Dodaj odgovor