Sama si Božično – novoletnih praznikov ne predstavljam brez čokolade. Ko sem pred časom opravljala zaključni izpit za poklic slaščičarke, sem si za zaključno temo izbrala Božične sladice. In nastala je ta čokoladna pita, ki sem jo še malce dodelala. Danes vam predstavljam recept.
Sestavine za pito premera 24 cm:
Krhko testo:
– 240 g moke
– 140 g masla
– 90 g sladkorja
– 2 rumenjaka
– ščepec soli
Čokoladna krema:
– 3 jajca
– 55 g jedilnega škroba
– 15 g kakava v prahu
– 680 ml mleka
– 140 g mlečne čokolade (Lindt)
– naribana lupina 1 bio pomaranče
– 160 g sladkorja
– 25 g masla
– 250 ml stepene sladke smetane (dekoracija)
– 1 jž karameliziranih mletih lešnikov (dekoracija)
Priprava:
1. V posodi zamešamo vse sestavine za krhko testo. Maslo mora biti hladno.
Ko sestavine pregnetemo, testo zavijemo v prozorno folijo in postavimo za
vsaj 30 minut v hladilnik.
2. Nato testo razvaljamo na papir za peko na debelino 3. Izrežemo krog za dno
pite. Okrog postavimo obroč za peko biskvita. Iz preostanka testa pa
oblikujemo rob za pito, ki naj bo širok približno 3 cm. Rob s prsti spojimo ob
spodnji del testa za pito.
3. Testo z vilicami enakomerno prebodemo.
4. Pečemo v pečici, pri 180°C, 15 – 20 minut.
5. Medtem pripravimo čokoladno kremo. Z metlicami zamešamo jajca, sladkor,
jedilni škrob, kakav, naribano lupinico pomaranče in mleko.
6. Postavimo na kuhališče in mešamo dokler krema ni želene gostote.
Odstavimo s kuhališča in vmešamo mlečno čokolado in maslo.
7. Čokoladno kremo ohladimo do mlačnega, nato jo predenemo v dresirno
vrečko z izbranim nastavkom in kremo nabrizgamo na krhko testo.
8. Čokoladno pito postavimo v hladilnik na ohlajanje.
9. Stepemo sladko smetano in z njo dekoriramo rob čokoladne pite.
10. Po čokoladni kremi posujemo karamelizirane mlete lešnike.
Prijetno sladkanje!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si
0 comments on “Praznična čokoladno – pomarančna pita”Add yours →