Skutni polpeti v paradižnikovi omaki

Skutni polpeti v paradižnikovi omaki iz pečice, ki s svojim okusom navdušijo tudi vegetarijance. Njihov okus nas popelje od sladkosti skute do prijetne kisline paradižnikove omake.

Potrebujemo:

Za skutne polpete:

500 g nepasirane skute, 150 g belega kruha (od dneva ali dveh nazaj), 2 manjši jajci, 200 g ribanega parmezana (ljubitelji ovčjega sira lahko polovico količine parmezana zamenjajo z ovčjim sirom), sol, poper, šopek seskljanega svežega peteršilja

Za paradižnikovo omako:

500 g paradižnikove omake, (za recept omake kliknite na rdeče obarvano besedilo), 4 jušne žlice oljčnega olja

Potrebujemo še: lističe sveže bazilike

Priprava:

  1. V skledi zamešamo skuto z jajci, soljo in poprom in šopkom sesekljanega peteršilja.
  2. Dodamo riban sir in z žlico dobro premešamo.
  3. Ko dobimo lepo kremasto zmes, postopoma dodajamo na majhne koščke natrgan bel kruh, ki pa mora biti star dan ali dva. Ne sme biti svež.
  4. Z žlico dobro premešamo vse sestavine.
  5. Količina kruha je okvirna. Pozorni moramo biti, da dobimo pravo konsistenco in homogenost mase. Prava je takrat, ko se lepo loči od sten sklede in ne pušča sledi.

    skutni polpeti v paradižnikovi omaki
  6. V nepregorno posodo damo paradižnikovo omako, ki ji vmešamo 4 jušne žlice oljčnega olja.
  7. Iz mase oblikujemo poljubno velike polpete in jih polagamo v paradižnikovo omako.

    skutni polpeti v paradižnikovi omaki
  8. Posodo postavimo v predogreto pečico na 200 stopinj Celzija in jih pečemo 20 – 25 min, oziroma do lepe zlato rumene barve.

    skutni polpeti v paradižnikovi omaki
  9. Skutne polpete v paradižnikovi omaki ponudimo mlačne, kot samostojno jed.
  10. Postrežemo dekorirano s svežo baziliko.

    skutni polpeti v paradižnikovi omaki

 

 

Print Friendly, PDF & Email