Skutni polpeti v paradižnikovi omaki iz pečice, ki s svojim okusom navdušijo tudi vegetarijance. Njihov okus nas popelje od sladkosti skute do prijetne kisline paradižnikove omake.
Potrebujemo:
Za skutne polpete:
500 g nepasirane skute, 150 g belega kruha (od dneva ali dveh nazaj), 2 manjši jajci, 200 g ribanega parmezana (ljubitelji ovčjega sira lahko polovico količine parmezana zamenjajo z ovčjim sirom), sol, poper, šopek seskljanega svežega peteršilja
Za paradižnikovo omako:
500 g paradižnikove omake, (za recept omake kliknite na rdeče obarvano besedilo), 4 jušne žlice oljčnega olja
Potrebujemo še: lističe sveže bazilike
Priprava:
- V skledi zamešamo skuto z jajci, soljo in poprom in šopkom sesekljanega peteršilja.
- Dodamo riban sir in z žlico dobro premešamo.
- Ko dobimo lepo kremasto zmes, postopoma dodajamo na majhne koščke natrgan bel kruh, ki pa mora biti star dan ali dva. Ne sme biti svež.
- Z žlico dobro premešamo vse sestavine.
- Količina kruha je okvirna. Pozorni moramo biti, da dobimo pravo konsistenco in homogenost mase. Prava je takrat, ko se lepo loči od sten sklede in ne pušča sledi.
- V nepregorno posodo damo paradižnikovo omako, ki ji vmešamo 4 jušne žlice oljčnega olja.
- Iz mase oblikujemo poljubno velike polpete in jih polagamo v paradižnikovo omako.
- Posodo postavimo v predogreto pečico na 200 stopinj Celzija in jih pečemo 20 – 25 min, oziroma do lepe zlato rumene barve.
- Skutne polpete v paradižnikovi omaki ponudimo mlačne, kot samostojno jed.
- Postrežemo dekorirano s svežo baziliko.
0 comments on “Skutni polpeti v paradižnikovi omaki”Add yours →