
Danes bomo zamesili tale čudovit, rahel in puhast kruh.
Sladek kruh, ki je primeren tudi med jedmi, ki jih ponudimo za velikonočni zajtrk. Po tem receptu lahko pripravimo tudi druge oblike, npr. zajčke, ptičke, kitke, menihe s pirhi, košarice s pirhi, ipd …

Potrebujemo: 1 kg bele gladke moke, 65 g masla sobne temperature, 180 g kisle smetane, 2 jajci, 3 žlice sladkorja, 1 zavitek vanili sladkorja, naribana lupinica bio limone, 3 ščepe soli
Za kvasec: 1/2 litra toplega mleka, 1 kocka kvasa
Dodatno: 1 rumenjak razžvrkljamo skupaj s 3 žlicami olja za premaz
Pekač obrišemo z naoljeno papirnato brisačko ter narahlo posujemo z moko
- Najprej pripravimo kvasec in počakamo, da se aktivira. V toplo mleko nadrobimo kvas in potresemo z žlico sladkorja in žlico moke.
- V veliko posodo, kjer bomo mesili testo, damo vse ostale sestavine. Ko je kvasec pripravljen, ga vlijemo v sredino sestavin in zamesimo testo. Pokrijemo ga s toplo krpo ter pustimo počivati na toplem 1 uro. Nato ga razvaljamo in damo v želen pekač, kjer naj pred peko počiva še 30 minut. Preden ga postavimo v pečico, ga premažemo z mešanico razžvrkljanega rumenjaka in 3 žlicami olja.
- Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in vanjo postavimo pekač s testom. 10 minut ga pečemo na temperaturi 200 stopinj Celzija, nato temperaturo znižamo na 180 stopinj Celzija. Ko postane skorjica kruha zlato – rjava, kruh pokrijemo s peki papirjem. Kruh pečemo 50 – 60 minut. Preden ga vzamemo iz pečice lahko preverimo, če je pečen tako, da vanj zapičimo leseno naboda, če se nanj še sprijema testo, ga še pečemo, če pa ven potegnemo suho nabodalce, je kruh pečen.
- Kruh vzamemo iz pečice in ga v pekaču rahlo ohladimo, da iz njega izpuhti para. Nato ga previdno preložimo na površino, kjer se bo ohlajal. Prav je, da je le-ta nekoliko dvignjena od pulta, saj se tako kruh lepše ohladi in ne bo moker. Lahko ga tudi obrnemo narobe, da gleda spodnja stran iz pekača navzgor.
Pri pravilnem shranjevanju kruh ohrani svežino do 4 dni. Lahko ga uporabimo tudi kot opečenec.


0 comments on “Sladek kruh”Add yours →