Špinačna gnezdeca

Špinačna gnezdeca je v vlečeno testo zavita špinačna s skuto. Prelita so s kislo smetano in zapečena. Tako so dobra, da bi jih Popaj z veseljem jedel 😉

Potrebujemo:

Za špinačni nadev: 450g pasirane špinače (lahko uporabite tudi svežo in jo blanširate v slanem kropu),  rezina maslo, 1 jušna žlica pirine moke, mleko, sol

Za gnezdeca: zelo tanko vlečeno testo, 3 cm rezina masla, pripravljeno špinačo, 150g  nepasirane skute, 3 žlice kisle smetane, 1 rumenjak

Najprej pripravimo špinačo. Jaz sem uporabila zamrznjeno. Ko uporabim tako, najraje izberem znamko Natureta.

Najprej zamrznejno špinačo segrejemo v manjšem loncu. Ko je pregreta, jo prelijemo v skledo in v loncu raztopimo rezino masla. Na maslu popražimo moko, premešamo in pazimo, da se ne prežge. Ko je malce rumenkaste barve, prilijemo malo mleka in dodamo špinačo. Premešamo in nekaj minut kuhamo. Odstavimo in ohladimo.

Pripravimo si liste vlečenega testa. Če imamo čas, lahko vlečeno testo pripravimo doma.

Vsak list premažemo z raztopljenim maslom. Čez maslo enakomerno namažemo špinačo, vendar ne do roba, pustimo nekje dober cm praznega testa. Posujemo še s skuto.

Proste robove nato z vseh štirih strani najprej spodvijemo navznoter proti nadevu nato pa z ene in druge strani proti sredini v kačico. Tako dobljeno dolgo kačico nato zavijemo od ene strani proti drugi in postavimo navpično v pekač, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem. Tako ponavljamo dokler  ne porabimo vsega nadeva.

Če nam je ostalo še kaj raztopljenega masla, ga uporabimo za premaz. Dodamo kislo smetano ter rumenjak in dobro premešamo. Rahlo solimo in prelijemo špinačna gnezdeca.

Pečemo v pečici pri 200 stopinjah Celzija med 20 – 25 minut, oziroma dokler površina jedi ni zlato rjava. Ko vzamemo iz pečice počakamo 5 minut preden serviramo, da nadev zakrkne.

špinačna gnezdeca

Špinačna gnezdeca na servirnem krožniku posujemo z naribanim parmezanom. Jemo jih lahko kot samostojno jed ali kot prilogo mesu v omaki.

Postrežemo lahko tudi hladna kot prigrizek.

 

0 comments on “Špinačna gnezdecaAdd yours →

Dodaj odgovor