Štrudel s skuto in češnjami

Štrudel je tista sladica, ki jo Slovenci obožujemo skozi vse leto in njegov nadev prilagajamo sezoni. Poletja si ne predstavljam brez skutnega štrudla v katerega vmešam sveže češnje. Božanski okus skute z rahlo kiselkastimi češnjami je vreden greha.

Potrebujemo: 4 liste vlečenega testa (lahko kupljenega ali pa pripravljenega doma – moj recept za Vlečeno testo), 120 g masla, 500 g nepasirane skute, 4 jž kisle smetane, 200 g izkoščičenih češenj, 120 g sladkorja, 1 jajce, Vanilin sladkor z burbonsko vanilijo Trije kralji*, krušne drobtine, sladkor v prahu za posip

Priprava:

  1. Najprej pripravimo vlečeno testo, v kolikor ne uporabimo kupljenega. Če uporabljam kupljenega, najraje izberem tistega najtanjšega, da je skorjica hrustljava, med nadevom pa ga skoraj ni zaznati.
  2. Nato pripravimo nadev. Jajce ločimo na rumenjak in beljak; iz beljaka stepemo sneg.
  3. V skledo damo nepasirano skuto, 100 g sladkorja, Vanilin sladkor z burbonsko vanilijo po okusu (jaz ne šparam z njim), rumenjak, kislo smetano in vse dobro premešamo.
  4. Na koncu na rahlo vmešamo še sneg iz beljakov.
  5. Maslo (100 g) v loncu raztopimo in na njem zlato rumeno opražimo krušne drobtine, dodamo še 20 g sladkorja in na hitro premešamo in odstavimo. Pazimo, da ne postane zmes preveč suha, ker se strdi. Če se nam to zgodi, dodamo še malo masla, da je bolj mehko.
  6. Pekač v katerem bomo pekli štrudel rahlo premažemo z maslom.
  7. Na list vlečenega testa damo skutni nadev, na katerega dodamo oprane in izkoščičene češnje. Vse skupaj posujemo še s parženimi krušnimi drobtinami.
  8. Štrudel zavijemo in predenemo v pekač.
  9. Ponovimo dokler ne porabimo vseh sestavin.
  10. Vsak štrudel po vrhu premažemo s stopljenim maslom (20 g).
  11. Pekač postavimo v prej ogreto pečico na 180°C, na srednje rešeto z enakomernim gretjem spodaj/zgoraj.
  12. Pečemo 45 -50 minut oziroma toliko časa, da postane skorjica štrudla lepo zlato rjava.
  13. Pečenega vzamemo iz pečice in posujemo s sladkorjem v prahu.
  14. Postrežemo še mlačnega ali kasneje hladnega.
  15. Poleti štrudel hranimo v hladilniku.

*Vse začimbe Trije kralji najdete v spletni trgovini www.zacimbe.si. Z uporabo kode SSB lahko vaš nakup opravite kar 15% ceneje!

0 comments on “Štrudel s skuto in češnjamiAdd yours →

Dodaj odgovor