Testenine v paradižnikovi omaki z mesnimi kroglicami

“Bavette al pomodoro e polpettine”

To je jed, ki jo imam v spominu še iz otroštva, ko je mama pripravila špagete s paradižnikom in polpetkami; tako smo jedi namreč rekli, oziroma ji še rečemo Primorci. Jed izhaja iz Italije, od koder prihajajo tudi testenine – pašta; špageti, makaroni, bavetke, … imena, ki izhajajo iz italijanščine in predstavljajo različne vrste testenin.

V receptu tega tedna sicer lahko uporabimo katerokoli vrsto testenin, a omaka se najbolj  poda k špagetom ali bavetkam (bavette – ploščati špageti ali linguette – jezički).

Za 4 osebe potrebujemo:

Za ocvrte mesne kroglice: 400 g mešanega mletega mesa, sol, poper, 2 strta stroka česna, šopek svežega peteršilja, 1 jajce, 1 žemlja (nekaj dni stara), 1 jž olja, krušne drobtine

Za paradižnikovo omako: 800 ml paradižnikov sorte pelati, 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, sol, olivno olje, 1 jž sladkorja, 1 čž balzamične glazure, 6 lističev sveže bazilike, črne in zelene olive

Potrebujemo še: olje za cvrtje, parmezan ali zorjen ovčji sir

Priprava:

  1. Najprej pripravimo mesno maso za ocvrte mesne kroglice.
  2. Nekaj dni staro žemljo namočimo v hladni vodi.
  3. V večji skledi zmešamo meso, sol, poper, strt česen, dodamo olje, sesekljan sveži peteršilj. Vse dobro pregnetemo.
  4. Dodamo med rokami ožeto, namočeno žemljo.
  5. Dodamo še jajce in vse na rahlo pregnetemo.
  6. Oblikujemo majhne kroglice, premera 2 – 3 cm, ki jih povaljamo v krušnih drobtinah.
  7. Nato sledi priprava paradižnikove omake.
  8. V večjo, globoko ponev damo nekaj žlic olivnega olja, na njemu zarumenimo sesekljano čebulo. Dodamo dva strta stroka česna. Počakamo, da česen zadiši in dodamo sesekljane pelate in ves njihov sok.
  9. Premešamo. Dodamo sladkor, balzamično glazuro, sol.
  10. Vmešamo narezane olive.
  11. Kuhamo 20 minut ter dodamo sveže lističe bazilike.
  12. Premešamo, kuhamo še 5 minut in odstavimo.
  13. Medtem, ko se omaka kuha, v vročem olju ocvremo mesne kroglice.
  14. Ocvrte odložimo na papirnato kuhinjsko brisačko, da vpije odvečno maščobo in jih vmešamo v paradižnikovo omako.
  15. Med kuhanjem paradižnikove omake skuhamo tudi testenine po navodilih proizvajalca in jih odcedimo.
  16. Odcejene vmešamo v omako. Pustimo, da nekaj minut počivajo v omaki; toliko, da se z njo prepojijo.
  17. Zraven ponudimo parmezan ali zorjen ovčji sir. Seveda ne sme manjkati niti nekaj kapljic olivnega olja.

0 comments on “Testenine v paradižnikovi omaki z mesnimi kroglicamiAdd yours →

Dodaj odgovor