Tortilje s piščančjim mesom in zelenjavo

Tortilje so značilna mehiška jed. Gre za »palačinko« iz moke in vode, v bistvu za nevzhajan kruh. Z njo pripravimo buritose, tacose ali fajitas. In še kakšna jed bi se našla pri kateri Mehičani uporabljajo tortilje. Pri nas poznamo še zavitke s tortiljami (wraps). Sama jih prazne velikokrat popečem v ponvi, da hrustajo in ponudim poleg različnih enolončnic, sploh k čiliju con carne.

Tortilje s piščančjim mesom in zelenjavo Foto: Selma Bizjak

Za 2 osebi potrebujemo: 2 tortilji (premera vsaj 25 cm), 350 – 400 g piščančjega fileja, mehiška začimbna mešanica, sol, 6 šampinjonov, 1 manjši jajčevec, 1 rdeča paprika, 1 zelena paprika, 1 paradižnik, ½ konzerve rdečega fižola, ½ manjše konzerve koruze,  ½ čebule, 2 lista zelene hrustljave solate, 1 grški jogurt, koper, sol, čili omaka

Priprava:

  1. Piščančja prsa očistimo, operemo in osušimo s papirnato brisačko.
  2. Narežemo jih na približno enake koščke.
  3. V ponvi segrejemo olje in na njem popražimo meso.
  4. Ko je lepo zapečeno, solimo in dodamo mehiško začimbno mešanico.
  5. Meso pokrito dušimo.
  6. Meso je pripravljeno v 25 minutah.
  7. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
  8. Medtem pripravimo zelenjavo.
  9. Šampinjone očistimo, operemo in narežemo na rezine.
  10. Jajčevec operemo in narežemo na kocke.
  11. Obe papriki očistimo, operemo in narežemo na kocke.
  12.  Paradižnik operemo, očistimo in narežemo na majhne kocke.
  13. Odcedimo in pod tekočo vodo operemo rdeč fižol in koruzo iz konzerve.
  14. Čebulo sesekljamo na manjše koščke.
  15. Lista solate operemo in narežemo na tanjše trakove.
  16. V grški jogurt dodamo koper in sol ter z žlico premešamo.
  17. Pripravimo čili omako in dve večji tortilji.
  18.  Ko je meso pečeno, ga iz ponve predenemo v skodelico in hranimo na toplem.
  19. V ponev prilijemo še nekaj kapljic olja in na njem na hitro popražimo šampinjone jajčevce in obe papriki, vse narezano na rezine ali kocke, kot je opisano zgoraj.
  20. Zelenjava je pražena v nekaj minutah.
  21. Praženi zelenjavi dodamo pečene kocke mesa in premešamo.
  22. Na vsako tortiljo dodamo polovico pripravljene zelenjavno-mesne mešanice.
  23. Dodamo še surov paradižnik in surovo čebulo.
  24. Tortiljo zavijemo v obliko korneta, pazimo, da je spodnji del čimbolj zaprt.
  25. Da bo tortilja držala skupaj, si pomagamo z lesenim nabodalcem.
  26. Obe tortilji postavimo na pekač in ju damo za nekaj minut v pečico, da se pregrejejo.
  27. Ta postopek lahko opravimo tudi v ponvi z uporabo pokrovke, le pazimo, da kuhališče ni preveč vroče in se tortilje spodaj ne bi prehitro zažgale.
  28. Pogrete tortilje vzamemo iz pečice, vsako damo na svoj krožnik.
  29. Dodamo še solato, jogurtov preliv in čili omako
  30. Postrežemo še vroče.

Dober tek!

Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si

Tortilje s piščančjim mesom in zelenjavo Foto: Selma Bizjak

0 comments on “Tortilje s piščančjim mesom in zelenjavoAdd yours →

Dodaj odgovor