Tortilje so značilna mehiška jed. Gre za »palačinko« iz moke in vode, v bistvu za nevzhajan kruh. Z njo pripravimo buritose, tacose ali fajitas. In še kakšna jed bi se našla pri kateri Mehičani uporabljajo tortilje. Pri nas poznamo še zavitke s tortiljami (wraps). Sama jih prazne velikokrat popečem v ponvi, da hrustajo in ponudim poleg različnih enolončnic, sploh k čiliju con carne.
Za 2 osebi potrebujemo: 2 tortilji (premera vsaj 25 cm), 350 – 400 g piščančjega fileja, mehiška začimbna mešanica, sol, 6 šampinjonov, 1 manjši jajčevec, 1 rdeča paprika, 1 zelena paprika, 1 paradižnik, ½ konzerve rdečega fižola, ½ manjše konzerve koruze, ½ čebule, 2 lista zelene hrustljave solate, 1 grški jogurt, koper, sol, čili omaka
Priprava:
- Piščančja prsa očistimo, operemo in osušimo s papirnato brisačko.
- Narežemo jih na približno enake koščke.
- V ponvi segrejemo olje in na njem popražimo meso.
- Ko je lepo zapečeno, solimo in dodamo mehiško začimbno mešanico.
- Meso pokrito dušimo.
- Meso je pripravljeno v 25 minutah.
- Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
- Medtem pripravimo zelenjavo.
- Šampinjone očistimo, operemo in narežemo na rezine.
- Jajčevec operemo in narežemo na kocke.
- Obe papriki očistimo, operemo in narežemo na kocke.
- Paradižnik operemo, očistimo in narežemo na majhne kocke.
- Odcedimo in pod tekočo vodo operemo rdeč fižol in koruzo iz konzerve.
- Čebulo sesekljamo na manjše koščke.
- Lista solate operemo in narežemo na tanjše trakove.
- V grški jogurt dodamo koper in sol ter z žlico premešamo.
- Pripravimo čili omako in dve večji tortilji.
- Ko je meso pečeno, ga iz ponve predenemo v skodelico in hranimo na toplem.
- V ponev prilijemo še nekaj kapljic olja in na njem na hitro popražimo šampinjone jajčevce in obe papriki, vse narezano na rezine ali kocke, kot je opisano zgoraj.
- Zelenjava je pražena v nekaj minutah.
- Praženi zelenjavi dodamo pečene kocke mesa in premešamo.
- Na vsako tortiljo dodamo polovico pripravljene zelenjavno-mesne mešanice.
- Dodamo še surov paradižnik in surovo čebulo.
- Tortiljo zavijemo v obliko korneta, pazimo, da je spodnji del čimbolj zaprt.
- Da bo tortilja držala skupaj, si pomagamo z lesenim nabodalcem.
- Obe tortilji postavimo na pekač in ju damo za nekaj minut v pečico, da se pregrejejo.
- Ta postopek lahko opravimo tudi v ponvi z uporabo pokrovke, le pazimo, da kuhališče ni preveč vroče in se tortilje spodaj ne bi prehitro zažgale.
- Pogrete tortilje vzamemo iz pečice, vsako damo na svoj krožnik.
- Dodamo še solato, jogurtov preliv in čili omako
- Postrežemo še vroče.
Dober tek!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si
0 comments on “Tortilje s piščančjim mesom in zelenjavo”Add yours →