Velikonočna slana torta, ki je lahko samo slana torta in jo zato lahko pripravimo skozi celo leto.
Za pekač s snemljivim obodom premera 26 cm: 2 zavitka listnatega testa, 350 g sveže špinače, 1 manjšo čebulo, 200 g skute Pomurskih mlekarn, nekaj žlic tekoče smetane Pomurskih mlekarn, 4 jajca + 1 za premaz, olivno olje, poper
Priprava:
1. Špinačo očistimo in operemo. Če je večja, jo narežemo na tanjše trakove. V slanem kropu jo blanširamo, nato pa jo odcedimo.
2. Drobno narežemo čebulo in jo damo v ponev na vroče olje, da zarumeni. Dodamo špinačo in nekaj minut dušimo. Solimo in popramo ter ohladimo.
3. V skledi zamešamo skuto ter ohlajeno špinačo. Dobro premešamo. Dodamo še eno surovo jajce in še enkrat dobro premešamo.
4. Pekač obložimo s peki papirjem. Na dno damo prvi list listnatega testa. Testo položimo tudi po obodu. Spodnji del testa z vilicami večkrat prebodemo.
5. Na testo naložimo nadev in ga poravnamo. S hrbtno stranjo žlice naredimo v enakomernem razmaku štiri vdolbinice. V vsako izmed njih damo po eno surovo jajce. Jajca rahlo solimo.
6. Čez nadev položimo drugi list listnatega testa. Odvečne robove odrežemo. S prsti spojimo rob spodnjega z vrhnjim robom testa, da nadev med peko ne bo uhajal.
7. Testo večkrat prebodemo z vilicami, vendar pazimo, da ne na mestih, kjer so spodaj surova jajca. Premažemo z mešanico stepenega jajca in žlico olja.
8. Pečemo v pečici na srednji višini pri 170 °C 30–35 minut oziroma dokler testo ni zlatorjavo.
9. Jed postrežemo toplo ali hladno.
0 comments on “Velikonočna slana torta”Add yours →