Domači njoki v omaki iz smetane in žajblja

Recept za moje domače njoke že poznate, če pa slučajno ne, potem jih najdete na tej povezavi:

Njoki ali krompirjevi svaljki – Sladko slane brbončice (sladkoslanebrboncice.si)

Ena od omak, ki se lepo poda k tej krompirjevi jedi, je omaka iz masla, smetane in svežega žajblja*.

Žajbelj je zelišče, ki ga v kuhinji lahko dodajamo predvsem v mesne, fižolove in krompirjeve jedi. Ima zelo močan in izrazit okus, ki je nekaterim všeč, spet drugim pa ne.

Za 4 osebe potrebujemo:

500 ml smetane za stepanje (priporočam Pomurske mlekarne), debelejša rezina masla, sol, 10 – 12 ( +4 za dekoracijo) lističev svežega žajblja, parmezan

Priprava:

  1. Rezino masla raztopimo v manjšem loncu in na njem podušimo oprane in osušene lističe žajblja.
  2. Ko žajbelj zadiši, prilijemo tekočo smetano za stepanje.
  3. Rahlo solimo.
  4. Počakamo, da zavre in mešamo do želene gostote.
  5. Omako prelijemo čez njoke, ki smo jih že razdelili na krožnike.
  6. Dodamo po en svež listič žajblja na krožnik.
  7. Zraven ponudimo riban parmezan.

0 comments on “Domači njoki v omaki iz smetane in žajbljaAdd yours →

Dodaj odgovor