Domači rezanci z makom

Ena od jedi, ki me popeljejo nazaj v otroštvo in mi v živ spomin pripeljejo okus babičinih jedi so zagotovo domači rezanci z mletim makom in kristalčki belega sladkorja. Ta preprosta, domača jed je okusna sladica za vse ljubitelje maka, med katere spadam tudi sama.

Za 2 – 4 osebe* potrebujemo: 250 jajčnih rezancev**, 6 jž semen maka, maslo, sladkor, sol

*kot glavno jed je količine za 2 osebi, kot sladica po obroku pa za 4 osebe

** recept za izdelavo domačih jajčnih rezancev je na koncu recepta

Priprava:

  1. Jajčne rezance skuhamo v rahlo slanem kropu.
  2. Kuhane odcedimo in v loncu ali skledi zamešamo z maslom.
  3. Posujemo jih z makom. Količino maka prilagodimo okusu, naj vam pa zaupam, da mak velja za močan afrozidiak.
  4. Spet nežno premešamo in razdelimo na servirne krožnike.
  5. Na krožniku nato posujemo še s kristalnim sladkorjem.
  6. Jed lahko postrežemo toplo ali ohlajeno.

Priporočam izdelavo domačih rezancev

Recept za dobrih 100 g domačih rezancev: 1 jajce, 100 g mehke bele moke je osnova za izdelavo domačih rezancev. Izberite kvalitetno moko in sveža jajca, ki morajo imeti sobno temperaturo. Rezance vedno izdelujte na pomokani leseni deski. Moko presejete in na sredini naredite jamico v katero ubijete jajce. Z žlico postopoma mešajte moko in jajce. Ko sta sestavini med seboj povezani testo ga s prsti in dlanmi gnetite 10 minut, da bo testo res elastično. Testo pokrijte in pustite počivati približno 30 minut.

Nato pripravite rezance. Testo lahko ročno razvaljate na debelino 3 – 4 mm in nato ročno narežemo rezance poljubne širine. To delo lahko opravite tudi z aparatom za izdelavo testenin

Rezance odlagamo na suho in pomokano površino ter jih dobro posušimo, vmes jih nekajkrat obrnemo. Preden jih damo v slan krop, z njih otresemo odvečno moko. Z istim receptom lahko pripravimo različne testenine, tudi polnjene ali pa liste za testenine za lazanjo.

0 comments on “Domači rezanci z makomAdd yours →

Dodaj odgovor