Jota po moje, s kislo repo

Jota po moje, s kislo repo je jed, ki jo rada jem predvsem jeseni in pozimi. Zato je danes na jedilniku kot uvod v jesen. Danes je namreč prvi jesenski dan.

Kot z večino receptov, je tudi pri joti dilema, katera je original. S kislo repo ali s kislim zeljem. Jaz imam že od otroštva to ločeno takole; po stari mami iz Prekmurja je zame s kislim zeljem ” Kislo zelje s fižolom” oziroma “zelje in fižol” po domače. Po stari mami s Primorske pa je s kislo repo “Jota”. In od tukaj je moj recept, da joto skuham s kislo repo.

jota po moje, s kislo repo
Potrebujemo:

500gr kisle repe, 250gr fižola, 300gr krompirja, 1 strok česna, 100gr prekajenega mesa (najraje šunke), 80gr slanine, 4 žlice moke, žlička mlete sladke rdeče paprike, olje, sol, 1 ščepec kumine v zrnju, poper, lovorov list

Skuhamo fižol, ki smo ga zvečer namočili ali pa ga imamo morda že kuhanega. V drugem loncu skuhamo olupljen in na kocke narezan krompir, ki ga solimo. Kuhamo ga samo v toliko vode, da je krompir pokrit z njo. V tretjem loncu kuhamo repo, ki ji dodamo narezan strok česna. Jaz jo ne spiram pred kuhanjem, ker mi je všeč, da je jota še kar kisla.

Ko je krompir kuhan, ga pretlačimo v vodi, v kateri se je kuhal. Med tem časom se je skuhala tudi repa. Eno tretjino vode od repe prelijemo v skodelico in jo prihranimo, če jo bomo morda potrebovali za kasneje. K repi prilijemo pretlačen krompir ter dodamo fižol in na koščke narezano prekajeno meso. Vse skupaj kuhamo 20 minut.

V ponvi na olju naredimo prežganje. Najprej na vroči maščobi pocvremo na koščke narezano slanino. Ko je ocvrta, jo damo v lonec k repi. Potem na vroči maščobi prepražimo moko, toliko, da zarumeni. Ponev odstavimo in med mešanjem dodamo mleto sladko rdečo papriko in kumino v zrnju. Dobro premešamo ter vlijemo k repi. Vse dobro premešamo, da ne nastanejo grudice. Dodamo še lovorjev list, popramo in po potrebi še solimo. Vse skupaj kuhamo še približno 30 minut.

jota po moje, s kislo repo

Jota je samostojna jed, h kateri ponudimo kruh. Še najbolj se poda doma pečen. Najboljša je vroča. In mora biti zelo gosta.

 

0 comments on “Jota po moje, s kislo repoAdd yours →

Dodaj odgovor