Krompirjev narastek s šunko, sirom in smetano

V naši deželi, na sončni strani Alp, smo večinoma vsi ljubitelji krompirja in krompirjevih jedi. Tokrat sem za vas pripravila recept, ki ga lahko na mizo postavite kot samostojno jed ali pa kot prilogo mesni jedi. V Sloveniji imamo festivale posvečene krompirju in menda celo spomenik, ki je krompirju v čast postavljen v Šenčurju.

Za dve osebi potrebujemo: 400 – 500 g krompirja, 100 g kuhane šunke, 200 ml smetane za kuhanje, 80 g ribanega parmezana, nekaj lističev svežega žajblja, sol, poper, maslo

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
  2. Krompir olupimo in narežemo na tanjše rezine (2 – 3 mm).
  3. Operemo ga pod tekočo vodo in osušimo s papirnato brisačko.
  4. Keramičen ali steklen pekač premažemo z maslom.
  5. Vanj položimo plast narezanega krompirja, ki ga rahlo solimo in popramo.
  6. Dodamo rezine kuhanega pršuta.
  7. Plast posujemo s parmezanom.
  8. Ponovimo spet plast krompirja, šunke in parmezana in tako ponavljamo vse dokler ne porabimo vseh sestavin.
  9. Zadnja plast naj bo iz krompirja, ki ga solimo in popramo.
  10. Posujemo s parmezanom.
  11. Dodamo lističe svežega žajblja.
  12. Nato prelijemo s tekočo smetano za stepanje.
  13. Pekač postavimo v pečico, na srednje vodilo in jed pečemo 40 – 50 minut.
  14. Na površini jedi se mora narediti lepa zlato-rumeno obarvana skorjica.
  15. Ko je krompirjev narastek pečen, ga vzamemo iz pečice.
  16. Pustimo da 10 minut počiva, nato jed postrežemo.

Dober tek!

Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si

0 comments on “Krompirjev narastek s šunko, sirom in smetanoAdd yours →

Dodaj odgovor