Po kaloričnih prazničnih jedeh in sladicah, se spodobi, da januar pričnemo z bolj » jedmi. Zato sem tokrat pripravila okusno enolončnico v katero sem poleg zelenjave dodala še malce mesa in tako pripravila jed na žlico, ki zadosti potrebam glavnega obroka.
za 4 osebe
Potrebujemo: 400 g sv. mesa ( jaz sem izbrala pleče, lahko pa uporabite tudi goveje ali piščančje), 1 čebula, 2 stroka česna, olje, 1 manjšo glavo svežega zelja, 2 – 3 srednje velike korenčke (oranžne + rumene), 1 steblo stebelne zelene, 100 g stročjega fižola, skodelica rdečega fižola, 2 krompirja, svež peteršilj, 2 jž paradižnikovega koncentrata, 1 liter jušne osnove (zelenjavne ali mesne), sol, poper, svež peteršilj, od sušenih začimb pa: bazilika, origano, timijan. Po želji: 1 čž moke za zgostitev jedi
Predpriprava:
- Meso operemo in narežemo na manjše koščke.
- Čebulo sesekljamo.
- Česen drobno narežemo.
- Zelje narežemo na kvadratke in ga operemo.
- Korenje očistimo in narežemo na kolobarje.
- Stebelno zeleno narežemo na kolobarje.
- Stročji fižol speremo pod tekočo vodo, če je zamrznjen. Drugače odstranimo del s pecljem.
- Krompirja olupimo in grobo naribamo (to naredimo tik preden ga dodamo v lonec).
Priprava:
- Na vroči maščobi prepražimo sesekljano čebulo, da pozlati.
- Dodamo na koščke narezano meso in narezan česen. Pražimo 15 – 20 minut, da dobi lepo rjavo barvo. Posujemo s čajno žličko moke (če želimo malo bolj gosto končno jed, lahko pa izpustimo).
- Rahlo solimo, popramo, dodamo paradižnikov koncentrat, na kolobarje narezano korenje. Nekaj minut pražimo.
- Nato dodamo na kvadratke narezano sveže zelje, stročji fižol, na kolobarje narezano stebelno zeleno in nariban krompir. Tudi to nekaj minut pražimo.
- Dodamo začimbe; baziliko, origano in timijan.
- Zalijemo z jušno osnovo, najprej dodamo ¾ litra, potem po potrebi dolivamo še preostanek.
- Pet minut pred koncem kuhanja dodamo še rdeč fižol.
- Na zmerni temperaturi kuhamo 50 minut.
- Kuhano odstavimo in pustimo 10 – 15 minut.
- Postrežemo posuto s sveže sesekljanim peteršiljem.
Enolončnico lahko pripravimo z različnimi jušnimi osnovami: zelenjavno ali mesno (svinjina, govedina, perutnina). Uporabimo lahko koščke mesa ali mleto meso.
Enolončnici lahko proti koncu vkuhamo riž ali jušne testenine, če želimo bolj konkretno jed.
0 comments on “Mesna enolončnica s svežim zeljem”Add yours →