Omaka iz svežih šampinjonov

Omaka iz svežih šampinjonov. Poda se k različnim jedem. Lahko jo ponudite k zrezkom, krompirju, testeninam, rižu, krompirjevim svaljkom,…

Potrebujemo:

500 g svežih šampinjonov (lahko so beli ali rjavi, važno, da so res sveži, kompaktni, drugače so polni vode), 1 manjšo čebulo, olje, 1 strok česna, mešanico jušnih začimb, sol, poper, voda, moka, smetana za stepanje (pogojno)

Šampinjone očistimo, operemo in nalistamo na ne preveč tanke rezine. Na hitro jih oparimo v slanem kropu, da spustijo nekaj vode. Nato jih odcedimo. Na olju popražimo nasekljano čebulo, da dobi lepo zlato rjavo barvo. Dodamo narezane šampinjone, strt strok česna in še enkrat malo popražimo, da česen zadiši. Nato prilijemo malo vode in žličko mešanice jušnih začimb. Počasi dušimo 20 minut. Potem pripravimo mešanico moke in vode, da jed zgostimo. Popramo ter dodamo sol po potrebi. Pustimo, da malce povre in dodamo sesekljan peteršilj.

Jaz jih zgostim z moko, ker moj sin ne je smetane, drugače je popolnoma dovolj, da gobe zgostite s smetano za stepanje. V mojem primeru dodam smetano kar na krožniku, ker mi je vseeno boljšega okusa. Če pa vam je bolj všeč kiselkast okus kisle smetane, jo uporabite. S smetano za stepanje je bolj kremnega okusa.

omaka iz svežih šampinjonov

0 comments on “Omaka iz svežih šampinjonovAdd yours →

Dodaj odgovor