Tokrat sem za vas pripravila pecivo s slivami. Gre za zelo rahel jajčni biskvit z dodatkom mletih mandljev. Nadev je pripravljen iz narezanih svežih sliv. Za hrustljavo povrhnjico pa poskrbijo lističi mandljev, rjav sladkor in cimet, ki se zelo lepo ujame s slivami.
Za pekač premera 28 – 30 cm potrebujemo: 500 g svežih sliv, 200 g moke, 150 ml olja, 150 g sladkorja, 50 ml mleka, 2 jajci, 1 zavitek vanili sladkorja, naribano lupinico 1 bio limone, ščepec soli, 3 jž mletih mandljev, ½ zavitka pecilnega praška, 30 g mandljev v lističih, 1 jž rjavega sladkorja, cimet
Priprava:
- Slive operemo, razpolovimo, odstranimo koščice in vsako polovico prerežemo po dolžini še na pol.
- Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
- V mešalniku z metlicami najprej stepemo jajca s sladkorjem in vanili sladkorjem.
- Med stalnim stepanjem dodamo naribano limonino lupinico in ščepec soli.
- Prilijemo mleko, nato še olje.
- Ko so sestavine homogeno povezane in je nastala penasta masa, mešalnik izklopimo.
- V maso vsujemo polovico mešanice moke in pecilnega praška, ki smo jo predhodno presejali skozi sito. Ta postopek lahko opravimo tudi neposredno v posodo z maso.
- Z lopatko najprej ročno vmešamo prvo polovico mešanice moke in pecilnega praška, takoj za tem pa še drugo polovico.
- Vmešamo še mlete mandlje. Pazimo, da v maso ne vmešamo preveč zraka.
- Pekač premažemo z maslom. Vanj vlijemo pripravljeno maso.
- Na maso razporedimo četrtine sliv. Posujemo z mandlji v lističih, rjavim sladkorjem in cimetom.
- Postavimo v predhodno ogreto pečico, na srednje rešeto in pečemo 40 – 45 minut.
- Mlačno pecivo lahko ponudimo s kepico vanilijevega sladoleda.
Prijetno sladkanje!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si
0 comments on “Pecivo s slivami”Add yours →