Tokratni recept je sestavljen iz mesno – zelenjavnih živil. Jed lahko ponudite samostojno ali pa jo dopolnite s prilogo (krompir, riž, kuskus, …). Jed sem pripravila iz kombinacije piščančjega fileja, brstičnega ohrovta, svežih rjavih šampinjonov in korenčka. Okus vseh teh sestavin sem povezala z omako iz smetane, ki sem ji okus izostrila s sveže mleto mešanico poprov.
Za dve osebi potrebujemo: 1 piščančje prsi (brez kosti in kože), sol, majaron, sončnično olje, 8 glavic brstičnega ohrovta, 2 večja korenčka, 4 – 6 strokov česna. 1 dl rumenega muškata, 2 dl smetane za kuhanje, poper
Priprava:
- Brstični ohrovt očistimo in odstranimo spodnje dele betov, vendar pazimo, da ostane toliko beta, da se listki še držijo skupaj.
- Očiščen brstični ohrovt namočimo v vodi in ga operemo. Odcedimo.
- Korenček ostrgamo, odrežemo vrhnji del ter ga operemo.
- Narežemo ga na 2 – 3 cm kolobarje.
- Stroke česna olupimo.
- Očistimo še sveže rjave šampinjone in jim odrežemo spodnje dele beta, nato jih še operemo in prerežemo na polovico.
- Piščančji file operemo in osušimo s papirnato brisačko.
- Nato ga solimo in posujemo z majaronom.
- V večjo, visoko ponev prilijemo sončnično olje.
- Najprej na vroči maščobi z obeh strani popečemo piščančji file.
- Tik preden je zlato-rumene barve, dodamo še brstični ohrovt, korenček in stroke česna.
- Zelenjavo popražimo in rahlo solimo.
- Ponev pokrijemo in sestavine na zmerni temperaturi kuhališča dušimo.
- Vmes odkrijemo, premešamo zelenjavo in po potrebi dolivamo kapljice vode.
- Dušimo približno 40 minut.
- Nato iz ponve poberemo vso zelenjavo.
- Temperaturo kuhališča povečamo in v vročo maščobo dodamo še šampinjone.
- Na hitro jih popražimo.
- Ko iz njih izpari vsa tekočina, v ponev prilijemo vino.
- Kuhamo par minut, da izhlapi alkohol in prilijemo smetano za kuhanje.
- Omako zgostimo in po okusu popramo.
- V ponev dodamo dušeno zelenjavo, ki smo jo začasno umaknili.
- Previdno premešamo in ponev odstavimo s kuhališča.
- Postrežemo takoj.
Dober tek!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si
0 comments on “Piščančji file z zelenjavo v smetanovi omaki”Add yours →