Odlična malinova marmelada Bonne Maman se je tokrat znašla med puhastim biskvitom z vonjem po limoni in med rahlo smetanovo kremo z okusom limone. Sladica, ki je lahko kraljica prazničnih sladkanj.
Za rolado mer 30 x 35 cm potrebujemo:
ZA BISKVIT: 5 jajc velikosti L (sobne temperature), 125 g kristalnega sladkorja, 65 g moke, 50 g jedilnega škroba, 1 zavitek bourbon vanilijevega sladkorja, naribana lupinica 1 bio limone, ščepec soli
ZA KREMO: 250 ml smetane za stepanje, 50 g mascarpone sira, 2 zavitka limoninega sladkorja, po želji še jušno žlico kristalnega sladkorja, če želite bolj sladko kremo
POTREBUJEMO ŠE: 1 kozarček malinove marmelade Bonne Maman*, 1 čajno žličko naribane limonine lupinice, 250 g svežih malin, sladkor v prahu
Priprava:
- Pečico segrejemo na 170°C, enakomerno gretje spodaj zgoraj.
- Pekač v katerem bomo pekli rolado obložimo s peki papirjem.
- Pripravimo sestavine, ki jih moramo tehtati; sladkor, moko, jedilni škrob.
- Moko in jedilni škrob damo v isto skodelico, premešamo in dvakrat presejemo skozi sito.
- Limono operemo, obrišemo in naribamo lupinico.
- Rumenjake ločimo od beljakov.
- Najprej stepemo rumenjake, 60 g kristalnega sladkorja, zavitek bourbon vanilijevega sladkorja in naribano limonino lupinico (1 čajno žličko prihranimo za dekoracijo). Maso stepamo toliko časa, da postane puhasta (približno 10 minut).
- Beljake in ščepec soli stepemo, da postane masa penasta.
- Nato dodamo 65 g kristalnega sladkorja in stepamo, da postane beljakov sneg kompakten.
- Beljakov sneg z lopatko ročno vmešamo v rumenjakovo maso. Ta postopek opravimo previdno; narahlo vmešavamo od spodaj navzgor, da se masa ne sesede.
- V jajčno maso z lopatko ročno vmešamo še presajeno mešanico moke in jedilnega škroba.
- Maso prelijemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in jo z lopatko enakomerno poravnamo po pekaču.
- Postavimo v ogreto pečico (170°C), na srednje vodilo in pečemo natanko 10 minut. Med peko ne odpiramo vrat pečice, ker to povzroči padec volumna biskvita.
- Medtem, ko se rolada peče, si pripravimo še en list papirja za peko. Najbolje je, da obložite še en pekač enakih mer, če ga le imate, saj bo lažje rokovanje z obračanjem rolade.
- Pečen biskvit vzamemo iz pečice, pokrijemo z drugim pekačem in ga obrnemo tako, da bo plast, ki se je v pečici nahajala zgoraj, sedaj spodaj.
- Papirja za peko na katerem se je pekel biskvit ne odstranimo takoj!
- Počakamo 10 minut, nato odstranimo papir za peko. Če se odstranjuje s težavo, ga po vrhnji strani obrišemo z vlažno krpo.
- Biskvit s pomočjo spodnjega papirja za peko zavijemo v rolado in pustimo, da počiva še dodatnih 10 minut.
- Medtem stepemo smetano. Ko postane bolj čvrsta ji dodamo limonin sladkor ter 50 g mascarpone sira. Po želji še dodaten sladkor, če smo bolj sladkosnedi.
- Ohlajen biskvit odvijemo in ga premažemo z malinovo marmelado Bonne Maman.
- Čez marmelado enakomerno premažemo še smetanovo kremo.
- Ob robu biskvita, ki ga bomo začeli zavijati in bo v notranjosti rolade, v vrsti dodamo sveže maline, ki smo jih pred tem oprali in osušili. Nekaj malin prihranimo za dekoracijo.
- Biskvit zavijemo v rolado.
- Rolado tesno zavijemo v čist papir za peko in jo postavimo čez noč ali za vsaj 2 uri v hladilnik.
- Ohlajeno rolado bogato posujemo s sladkorjem v prahu, dekoriramo s svežimi malinami in naribano limonino lupinico.
- Narežemo na poljubno široke rezine in postrežemo.
Prijetno sladkanje!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si
*objava ni sponzorirana, pohvalim izdelke, s katerimi sem ob uporabi zadovoljna
0 comments on “Praznična rolada “Malina Bonne Maman””Add yours →