Praznična rolada “Malina Bonne Maman”

Odlična malinova marmelada Bonne Maman se je tokrat znašla med puhastim biskvitom z vonjem po limoni in med rahlo smetanovo kremo z okusom limone. Sladica, ki je lahko kraljica prazničnih sladkanj.

Praznična rolada Malina Bonne Maman
Foto: Selma Bizjak

Za rolado mer 30 x 35 cm potrebujemo:

ZA BISKVIT: 5 jajc velikosti L (sobne temperature), 125 g kristalnega sladkorja, 65 g moke, 50 g jedilnega škroba, 1 zavitek bourbon vanilijevega sladkorja, naribana lupinica 1 bio limone, ščepec soli

ZA KREMO: 250 ml smetane za stepanje, 50 g mascarpone sira, 2 zavitka limoninega sladkorja, po želji še jušno žlico kristalnega sladkorja, če želite bolj sladko kremo

POTREBUJEMO ŠE: 1 kozarček malinove marmelade Bonne Maman*, 1 čajno žličko naribane limonine lupinice, 250 g svežih malin, sladkor v prahu

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 170°C, enakomerno gretje spodaj zgoraj.
  2. Pekač v katerem bomo pekli rolado obložimo s peki papirjem.
  3. Pripravimo sestavine, ki jih moramo tehtati; sladkor, moko, jedilni škrob.
  4. Moko in jedilni škrob damo v isto skodelico, premešamo in dvakrat presejemo skozi sito.
  5. Limono operemo, obrišemo in naribamo lupinico.
  6. Rumenjake ločimo od beljakov.
  7. Najprej stepemo rumenjake, 60 g kristalnega sladkorja, zavitek bourbon vanilijevega sladkorja in naribano limonino lupinico (1 čajno žličko prihranimo za dekoracijo). Maso stepamo toliko časa, da postane puhasta (približno 10 minut).
  8. Beljake in ščepec soli stepemo, da postane masa penasta.
  9. Nato dodamo 65 g kristalnega sladkorja in stepamo, da postane beljakov sneg kompakten.
  10. Beljakov sneg z lopatko ročno vmešamo v rumenjakovo maso. Ta postopek opravimo previdno; narahlo vmešavamo od spodaj navzgor, da se masa ne sesede.
  11. V jajčno maso z lopatko ročno vmešamo še presajeno mešanico moke in jedilnega škroba.
  12. Maso prelijemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in jo z lopatko enakomerno poravnamo po pekaču.
  13. Postavimo v ogreto pečico (170°C), na srednje vodilo in pečemo natanko 10 minut. Med peko ne odpiramo vrat pečice, ker to povzroči padec volumna biskvita.
  14. Medtem, ko se rolada peče, si pripravimo še en list papirja za peko. Najbolje je, da obložite še en pekač enakih mer, če ga le imate, saj bo lažje rokovanje z obračanjem rolade.
  15. Pečen biskvit vzamemo iz pečice, pokrijemo z drugim pekačem in ga obrnemo tako, da bo plast, ki se je v pečici nahajala zgoraj, sedaj spodaj.
  16. Papirja za peko na katerem se je pekel biskvit ne odstranimo takoj!
  17. Počakamo 10 minut, nato odstranimo papir za peko. Če se odstranjuje s težavo, ga po vrhnji strani obrišemo z vlažno krpo.
  18. Biskvit s pomočjo spodnjega papirja za peko zavijemo v rolado in pustimo, da počiva še dodatnih 10 minut.
  19. Medtem stepemo smetano. Ko postane bolj čvrsta ji dodamo limonin sladkor ter 50 g mascarpone sira. Po želji še dodaten sladkor, če smo bolj sladkosnedi.
  20. Ohlajen biskvit odvijemo in ga premažemo z malinovo marmelado Bonne Maman.
  21. Čez marmelado enakomerno premažemo še smetanovo kremo.
  22. Ob robu biskvita, ki ga bomo začeli zavijati in bo v notranjosti rolade, v vrsti dodamo sveže maline, ki smo jih pred tem oprali in osušili. Nekaj malin prihranimo za dekoracijo.
  23. Biskvit zavijemo v rolado.
  24. Rolado tesno zavijemo v čist papir za peko in jo postavimo čez noč ali za vsaj 2 uri v hladilnik.
  25. Ohlajeno rolado bogato posujemo s sladkorjem v prahu, dekoriramo s svežimi malinami in naribano limonino lupinico.
  26. Narežemo na poljubno široke rezine in postrežemo.
Praznična rolada Malina Bonne Maman
Foto: Selma Bizjak

Prijetno sladkanje!

Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si

*objava ni sponzorirana, pohvalim izdelke, s katerimi sem ob uporabi zadovoljna

0 comments on “Praznična rolada “Malina Bonne Maman”Add yours →

Dodaj odgovor