Stufato di manzo – obara iz govejega mesa, tipična jed Lombardije, kjer se jed v originalu pripravi iz dela govejega plečeta, ki mu rečejo “spala da prete”. Ker je pa italijanski rez govejega mesa drugačen od našega, sem šla do mesarja in mu naročila naj mi odreže pusto meso govejega hrbta, tako sva izbrala rosbif.
Potrebujemo za 4 osebe:
800 g govejega hrbta (rosbifa), 2 večja korenčka, 2 manjši čebuli, 100 g domače slanine, 250 g mešanih gob, 2 stroka česna, 200 ml rdečega vina Barbera, 100 ml zgoščenega paradižnikovega soka, 600 ml goveje jušne osnove, oljčno olje, bela moka, sol, poper, 2 lovorjeva lista, vejica rožmarina
Priprava:
- Meso narežemo na enako velike kocke. V skledi ga povaljamo v moki.
- V ognjevarni posodi, ki jo kasneje lahko uporabimo v pečici, segrejemo oljčno olje in na njem na hitro popražimo meso.
- Meso postavimo ob stran posode ter dodamo na kocke narezano čebulo in slanino ter ju pražimo nekaj minut.
- Nato premešamo skupaj z mesom in dodamo na večje kocke narezan korenček, sesekljan česen ter pražimo nekaj minut.
- Dodamo še mešane gobe. Uporabimo lahko zamrznjene ali sveže.
- Prilijemo vino in zavremo. Vre naj 5 minut.
- Dodamo še paradižnikov sok ter govejo jušno osnovo. Po potrebi solimo.
- Med občasnim mešanjem zavremo.
- V obaro dodamo še vejico rožmarina in dva lovorjeva lističa. Posodo pokrijemo in postavimo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 200 stopnij C.
- Tako se obara “peče” 30 minut. Nato posodo odkrijemo in “pečemo” dalje še približno 10 minut, da se omaka zgosti.
- Ko je obara dovolj gosta, posodo vzamemo in pečice in jo odkrito pustimo počivati 10 minut preden jo postrežemo.
- Pred serviranjem še enkrat preverimo, če je dovolj slana in ji dodamo poper.
Kot vse enolončnice, je tudi ta obara še boljša naslednji dan, ko se vsi okusi med seboj povežejo in je jed postana.
Stufato di manzo lahko uživamo samostojno s kruhom, po navadi pa se poleg postreže kuhan krompir na maslu ali sezonska kuhana zelenjava na maslu.
0 comments on “Stufato di manzo”Add yours →