Kruhov narastek iz belih žemljic

Večkrat se mi zgodi, da se mi nabere starega kruha. Sicer že od nekdaj iz njega meljem drobtine…še nikoli jih namreč nisem kupila, uporabim pa tako belega kot črnega, iz te mešanice potem nastane čudovito hrustljava skorja za vse pohančke pa še za kaj…No, občasno pa iz vseh vrst starega kruha pripravim odličen kruhov narastek, ki je dober kot samostojen obrok ali pa priloga k mesni jedi.

 

Potrebujemo: 4-5 belih žemljic, 1 večjo čebulo, sesekljan peteršilj, 2.5 dcl mleka, 3 velika jajca, 3 žlice kisle smetane, sol, poper, riban mehki polnomastni sir (jaz sem doma imela trapist), 3 žlice tekoče sladke smetane, maslo

Kruh sem razrezala na kocke. Na olju sem popražila eno večjo na kocke razrezano čebulo, da je postala lepa zlata. Odstavila sem in dodala še sesekljan peteršilj. V drugi posodi sem z mikserjem stepla 2,5 dl mleka, tri večja jajca, 3 žlice kisle smetane ter sol in poper. Potem sem s kuhalnico vmešala še čebulo ter riban trapist. Vse sem dobro premešala, prelila kruh in pustila , da se je dobro “napil”. Preložila sem v z maslom namaščen keramični pekač, po vrhu prelila še tri žlice tekoče sladke smetane in dodala nekaj zelo tankih rezin masla. Postavila sem v pečico in zapekla na 200°C cca 30 min. Pečico sem proti koncu prižgala na ventilacijo, da je vrh hrustljal. Meni je odlično!

0 comments on “Kruhov narastek iz belih žemljicAdd yours →

Dodaj odgovor