Bujta repa

Bujta repa, enolončnica iz kisle repe in prosene kaše. Za slasten okus ji dodamo surovo meso, najboljše je iz svinjskega hrbta, s kostjo vred.

Potrebujemo za 6 krožnikov:

1 kg kisle repe, 1/2 kg sv. hrbta s kostmi, 200 g prosene kaše, 1 žlica svinjske masti, moka, 3 stroki česna, 1 manjša čebula, sol, poper, mleta rdeča paprika.

Repo damo v lonec skupaj z mesom in strtim česnom. Ko je repa napol kuhana (jaz jo kuham 35 min približno), dodamo kašo, ki smo jo prej oprali. Kaša naj se kuha približno 10 minut. Nato na masti naredimo prežganje iz moke. Moko zarjavimo in pazimo, da se ne prismodi, ker bo grenka, odstavimo ter primešamo mleto rdečo papriko in na koncu še predhodno praženo čebulo. Prežganje dodamo k repi in mesu, premešamo in pustimo, da vre še približno 5-10 minut. Kot vsaka enolončnica je tudi bujta repa še boljša naslednji dan. v hladilniku jo hranimo do 3 dni.

Repo pred pranjem in kuhanjem poskusimo. Če je preveč kisla, jo lahko speremo pod tekočo vodo.

Bujta repa je prekmurska narodna jed. Tradicionalno se jo pripravlja v času kolin, zato je njeno ime povezano z zakolom prašiča, saj »bujta« v prekmurščini pomeni »ubita«.

Bujta jed je samostojna jed.

Fotografija na desni strani je nastala pri članici moje Fb kuharske skupine “Kuhamo z ljubeznijo”. Sonja Sofija hvala za pomoč pri pripravi objave. Hvala za fotografijo!

0 comments on “Bujta repaAdd yours →

Dodaj odgovor