Marmorni kuglof s smetano

Marmorni kuglof je klasična sladica, ki jo lahko ponudimo za zajtrk skupaj s skodelico mleka ali čaja. Prav tako pa je ta kolač lahko okusna sladica, ki je na mizi v prazničnem decembru. Očaral bo vsakega – rahel biskvit z okusom čokolade in vanilije. Pritegne poglede in razvaja brbončice.

za okrogel pekač premera 24 cm

Potrebujemo: 350 g mehke bele moke, 1 zavitek pecilnega praška, 4 jajca, 300 ml smetane za stepanje (lahko zamenjamo z mlekom), 2 jž čokolade v prahu, 2 dl olja (bolj drzni lahko uporabite oljčno olje), 250 – 300 g sladkorja, 1 vrečka vanili sladkorja, 1 ščepec soli, 1 jž ruma, rezina masla za premaz pekača

Priprava:

 1. Jajca stepemo z električnimi metlicami. Stepenim dodamo sladkor in vanili sladkor.

 2. Z električnimi metlicami stepamo toliko časa, da dobimo penasto zmes.

 3. Vmešamo presejano mešanico moke, pecilnega praška in soli.

 4. Mešamo toliko časa, da je zmes brez grudic.

 5. Prilijemo tekočo smetano za stepanje oziroma po želji mleko, prihranimo nekaj žlic.

 6. Nato dodamo olje in rum. Vse dobro premešamo.

 7. Eno tretjino zmesi odstranimo v čisto skodelico in vanjo vmešamo čokolado v prahu in prihranjeno smetano ali mleko.

8. Pekač premažemo z maslom. Tako po peki kolač lažje zdrsne iz pekača.

 9. Vanj vlijemo izmenoma obe zmesi. Za lepši vzorec maso premešamo z vilicami.

10. Pekač z zmesjo postavimo v pečico na srednje rešeto. Pečico smo predhodno ogreli na 180 stopinj Celzija; enaka temperatura zgoraj in spodaj. Pečemo 40 – 50 minut, odvisno od višine pekača. Pečenost preverimo z lesenim nabodalcem.

11. Pečen kuglof vzamemo iz pečice in ga v pekaču ohladimo.

12. Ohlajenega obrnemo na servirni krožnik in ga posujemo s sladkorjem v prahu.

Prijetno sladkanje!

0 comments on “Marmorni kuglof s smetanoAdd yours →

Dodaj odgovor