Goban sladek kruh

Goban sladek kruh, ki se odlično poda tudi k pršutu. S svojo obliko navduši vsakega. Ponudimo ga lahko tako k slani kot tudi k sladki prilogi.

Goban sladek kruh
Potrebujemo (za pekač premera 16cm):

Kot prvo potrebujemo pekač za peko panetone kruha – pekač z vzmetjo premera 16 cm, moj je višine 12,5cm.

Goban sladek kruh vzhajan v pekaču

500gr bele moke, 1 kvas Fala, 2,5dl toplega mleka, 2 žlici sladkorja, 1 zavitek vanili sladkorja, 3 jušne žlice kisle smetane, 1 jajce, 2 ščepca soli, 1 rumenjak, 2 žlici olja

Pekač obrišemo z naoljeno papirnato brisačko in ga posujemo z moko. Postavimo ga na toplo. Nato segrejemo mleko, dodamo par ščepcev sladkorja, nadrobimo kvas in posujemo z malo moke. Postavimo na toplo in počakamo, da se kvas aktivira.

Medtem damo v večjo skledo, v kateri bomo mesili, vse ostale sestavine. Ko se kvas aktivira, ga dodamo k ostalim sestavinam in zamesimo. Testo dobro pregnetemo, ročno ali z metlicami ga mešamo dobrih 10 minut. Nato ga damo direkt v pekač in pustimo vzahajati. Pokrijemo s toplo krpo. Testo naj v pekaču počiva na toplem. Pazimo, da ni prepiha. Vzhaja naj 45-60 minut oziroma toliko, da kupola naraste preko pekača. Na kupoli zarežemo križ ali želen motiv, večje površine testa premažemo s stepeno mešanico jajca ter olja. Delčke pa posujemo z moko.

Pečico prej ogrejemo na 200 stopinj Celzija. Ko je testo dovolj vzhajano, ga odkrijemo in takoj damo v toplo pečico. Prvih 10 minut ga pečemo odkritega pri 200 stopinj Celzija, nato ga pokrijemo s peki papirjem in temperaturo pečice znižamo na 180 stopinj Celzija. Pečemo ga od 35-40 minut odvisno od višine pekača. Pečenost preverimo z daljšim lesenim ali kovinskim nabodalcem. Če se testo ne prijema nabodalca, je kruh pečen.

Goban sladek kruh v pekaču

Vzamemo ga iz pečice, pokrijemo s krpo in ga popolnoma ohladimo. Šele nato odpnemo pekač in ga odstranimo.

Če želimo sladek kruh obogatiti, uporabimo čokoladne solzice, rozine ali kandirano sadje.

Seveda pa lahko na tak način pripravimo tudi klasičen kruh.

Goban sladek kruh prerez
Goban sladek kruh – rahla sredica

0 comments on “Goban sladek kruhAdd yours →

Dodaj odgovor