Gratinirana gnezdeca iz rezancev in ocvrtih mesnih kroglic

V bistvu je današnja jed kombinacija jajčnih rezancev s pikantno paradižnikovo omako in ocvrtih mesnih kroglic ali kot bi jim na našem koncu rekli; polpet. Da je jed malo bolj praznična, sem jo pred postrežbo še na hitro gratinirala v pečici. Za lažjo postrežbo in samo uživanje sem jih pripravila v manjših porcelanastih posodicah, ki so primerne predvsem takrat, ko nas je za mizo več in tako ni potrebe po razdeljevanju jedi iz večje posode na krožnike.

Za 6 oseb potrebujemo:

250 g jajčnih rezancev, 100 g mozzarella sira, parmezan, maslo, oljčno olje, sol

Za ocvrte mesne kroglice: 400 g mletega mesa, 1 jž olja, 1 žemlja od prejšnjega dne ali debelejša rezina belega kruha, 1 strok česna, sol, poper, jajce, šopek sesekljanega svežega peteršilja, krušne drobtine, olje za cvrtje

Za paradižnikovo omako: oljčno olje, 1 majhno čebulo, 2 konzervi pelatov, sladkor, sol, pikanten feferonček, mešanica italijanskih začimb

Za bešamel omako: 1,5 cm rezina masla, 3 jž moke, 2 dl mleka, sol, poper

Priprava:

  1. Najprej pripravimo mesne kroglice.
  2. V manjši skodelici v vodi namočimo kruh.
  3. V skledo damo mleto meso. Dodamo sol, poper, strt strok česna, sesekljan svež peteršilj, olje, ožet kruh in jajce.
  4. Zamesimo maso in oblikujemo mesne kroglice v velikosti oreha.
  5. Vsako oblikovano mesno kroglico povaljamo še v krušnih drobtinah.
  6. V ponvi segrejemo olje za cvrtje (jaz uporabljam sončnično olje). Ko je olje pravšnje temperature, ocvremo mesne kroglice (8-10 min). Ocvrte odlagamo na krožnik, ki smo ga obložili s papirnato brisačko.
  7. Sledi priprava paradižnikove omake.
  8. Na oljčnem olju popražimo drobno sesekljano čebulo.
  9. Ko je zlate barve, dodamo na koščke narezane pelate in njihov sok.
  10. Dodamo 2 čajni žlički sladkorja, sol, pikanten feferonček in mešanico italijanskih začimb.
  11. Omako počasi kuhamo.
  12. Medtem v slanem kropu po navodilih proizvajalca skuhamo še jajčne rezance.
  13. Pripravimo še bešamel omako.
  14. V manjšem loncu razpustimo maslo, dodamo moko. Premešamo in pazimo, da ne zarjavi.
  15. Z manjšo metlico premešamo in postopoma prilijem vso mleko.
  16. Mešamo toliko časa, da ni več grudic.
  17. Po okusu solimo in popramo.
  18. Jajčne rezance odcedimo in vmešamo v omako, nekaj žlic omake prihranimo.
  19. Mozzarella sir narežemo na kocke.
  20. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
  21. Pripravimo manjše keramične posodice, ki so primerne za uporabo v pečici. Moje so premera 10 cm.
  22. V vsako posodico damo na dno tanko rezino masla.
  23. Sledita dve žlici bešamela.
  24. V vsako posodico naložimo rezance, med rezance dodamo nekaj kock mozzarella sira.
  25. Dodamo po dve ocvrti mesni kroglici.
  26. Po vrhu dodamo še malce paradižnikove omake, ki smo jo prihranili.
  27. Posujemo s parmezanom.
  28. V kolikor nam je ostala bešamel omaka, lahko dodamo na vsako še žličko omake.
  29. Na koncu po vrhu posujemo še ščepec italijanskih začimb.
  30. Vse posodice postavimo v ogreto pečico. Če imamo funkcijo žar, jo vklopimo in za par minut gratiniramo, da se po vrhu jedi naredi skorjica. Drugače jed pečemo 10 – 15 minut.
  31. Pečeno jed postrežemo še toplo. Zraven ponudimo oljčno olje in parmezan.
  32. Prav tako pa jed lahko ponudimo hladno.

Dober tek!

Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si

0 comments on “Gratinirana gnezdeca iz rezancev in ocvrtih mesnih kroglicAdd yours →

Dodaj odgovor