Kuskus s polnjenimi šampinjoni

Obožujem rjave šampinjone. Lahko bi jih jedla na 1000 in en način, vsak dan. Zato jih rada dodajam k različnim jedem. Tokrat sem pripravljala kuskus in se mi je porodila ideja o par šampinjonih za zraven – in medtem, ko so se dušili sem eno za drugo dodajala sestavine. In nastal je recept za jed, ki je na mizi v 15 minutah.

Za 2 osebe potrebujemo: 250 g kuskusa, 14 večjih rjavih šampinjonov, 2 dl zelenjavne jušne osnove, 4 – 5 strokov česna, šopek svežega peteršilja, 2 jž belega vina (uporabila sem Rumeni muškat), nekaj jž ribanega mehkega sira (mozzarella, tilzit, livada, gauda, edamec,…),rezina masla, oljčno olje, sol

Priprava:

  1. Šampinjone očistimo, odstranimo bete in jih operemo ter osušimo.
  2. V prvi ponvi po navodilih proizvajalca pripravimo kuskus.
  3. V drugi pa na olju popražimo olupljene stroke česna. Če so večji jih prepolovimo.
  4. Ko česen zadiši, dodamo klobuke šampinjonov, ki jih solimo. Dušimo toliko časa, da spustijo vodo.
  5. Takrat jih zalijemo s polovico zelenjavne jušne osnove. Pokrijemo in dušimo dokler ne izpari jušna osnova. Takrat dodamo drugo polovico jušne osnove.
  6. Tik preden jušna osnova popolnoma izpari, dodamo še 2 jž belega vina in rezino masla.
  7. Zmehčane stroke česna dodamo v klobuke šampinjonov. V vsakega dodamo kavno žličko ribanega sira (uporabila sem mozzarello).
  8. Posujemo s sveže sesekljanim peteršiljem in pokrijemo za toliko časa, da se sir stopi.
  9. Na servirni krožnik damo kuskus, ob strani pečene šampinjone, vse skupaj pa prelijemo z malce vinsko maslene omake.

Dober tek!

0 comments on “Kuskus s polnjenimi šampinjoniAdd yours →

Dodaj odgovor