Obožujem rjave šampinjone. Lahko bi jih jedla na 1000 in en način, vsak dan. Zato jih rada dodajam k različnim jedem. Tokrat sem pripravljala kuskus in se mi je porodila ideja o par šampinjonih za zraven – in medtem, ko so se dušili sem eno za drugo dodajala sestavine. In nastal je recept za jed, ki je na mizi v 15 minutah.

Za 2 osebe potrebujemo: 250 g kuskusa, 14 večjih rjavih šampinjonov, 2 dl zelenjavne jušne osnove, 4 – 5 strokov česna, šopek svežega peteršilja, 2 jž belega vina (uporabila sem Rumeni muškat), nekaj jž ribanega mehkega sira (mozzarella, tilzit, livada, gauda, edamec,…),rezina masla, oljčno olje, sol
Priprava:
- Šampinjone očistimo, odstranimo bete in jih operemo ter osušimo.
- V prvi ponvi po navodilih proizvajalca pripravimo kuskus.
- V drugi pa na olju popražimo olupljene stroke česna. Če so večji jih prepolovimo.
- Ko česen zadiši, dodamo klobuke šampinjonov, ki jih solimo. Dušimo toliko časa, da spustijo vodo.
- Takrat jih zalijemo s polovico zelenjavne jušne osnove. Pokrijemo in dušimo dokler ne izpari jušna osnova. Takrat dodamo drugo polovico jušne osnove.
- Tik preden jušna osnova popolnoma izpari, dodamo še 2 jž belega vina in rezino masla.
- Zmehčane stroke česna dodamo v klobuke šampinjonov. V vsakega dodamo kavno žličko ribanega sira (uporabila sem mozzarello).
- Posujemo s sveže sesekljanim peteršiljem in pokrijemo za toliko časa, da se sir stopi.
- Na servirni krožnik damo kuskus, ob strani pečene šampinjone, vse skupaj pa prelijemo z malce vinsko maslene omake.
Dober tek!

0 comments on “Kuskus s polnjenimi šampinjoni”Add yours →