Za 2 osebi potrebujemo: 1 por, 1 korenček, 1 steblo stebelne zelene, 50 g ječmena, 1 srednje velik krompir, 4 rjave šampinjone, 50 g dimljene pancete v kockah*,1,5 l zelenjavne jušne osnove, sol, oljčno olje, šopek svežega peteršilja
*dimljena panceta je po želji
Priprava:
- Ječmen prejšnji večer namočimo in zjutraj skuhamo.
- Kuhanega odcedimo in prelijemo z nekaj kapljicami oljčnega olja.
- Korenček očistimo in narežemo na kocke.
- Krompir olupimo in prerežemo na štiri dele.
- Oboje operemo pod tekočo vodo in damo kuhat skupaj z zelenjavno jušno osnovo.
- Ko je krompir kuhan, ga z vilicami pretlačimo.
- Dodamo opran in na kolobarje narezan por in na kocke narezano stebelno zeleno.
- Kuhamo toliko časa, da se por zmehča.
- Nato vmešamo še kuhan ječmen.
- Odstavimo in po potrebi solimo.
- V ponvi popražimo šampinjone in na majhne kocke narezano dimljeno panceto*.
- V servirni krožnik ali skodelico damo najprej juho, nato dodamo še pečene šampinjone in dimljeno panceto.
- Posujemo s sveže sesekljanim peteršiljem.
- Po želji prilijemo še nekaj kapljic oljčnega olja.
Pa dober tek!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si
0 comments on “Porova juha z ječmenom”Add yours →