Pražen krompir

Pražen krompir je zame taka tradicionalna slovenska jed in ko sem bila majhna deklica in je babica to velikokrat ob nedeljah pripravila za kosilo. In jaz na začudenje vseh, praženega krompirja nisem marala. Vseskozi ga je tudi mama pripravljala, pa mi še vedno ni bil dober.

Zakaj? Zato, ker mi je bil suh, v kosih. In ja, morda sem bila ali pa sem še čudna. Ampak meni moj kuharski raziskovalni duh ni dal miru in sem jaz ta pražen krompir po receptu mojih prednic malce obdelala po svoje. In končno vzljubila pražen krompir 🙂 In z mojim načinom priprave navdušila še kakšnega družinskega člana več 😉

Potrebujemo: 1 kg krompirja (sama izberem bolj mehko rumeno sorto, da je bolj pocast), olje, svinjsko mast z ocvirki, 4 čebule, sol, začinjeno juho, sveže sesekljan peteršilj po želji

Krompir v olupkih skuhamo do mehkega. Medtem segrejemo olje, olupimo čebule, jih prerežemo na polovico ter na pol centimetrske polkroge. Ko je olje vroče dodamo čebulo in jo prepražimo. Ko je lepo zlatorjava jo poberemo ven na krožnik. V večji lonec dodamo žlico svinjske masti z ocvirki in maščobo spet segrejemo. Medtem smo olupili krompir. Še vročega damo celega v lonec in ga z leseno ploščato kuhalnico razdrobimo na manjše kose. Solimo. Dobro premešamo in krompir nekaj minut pražimo, da se spodaj naredi malce rjave skorjice. Dodamo nekaj pražene čebule in zalijemo z eno zajemalko čiste začinjene juhe. Krompir dobro premešamo in odstavimo s štedilnika.

Pri serviranju na krožnik oblikujemo kroglice ali ga lepo zajamemo z večjo žlico in če nam je všeč okus sveže sesekljanega peteršilja, ga potresemo po krompirju. Poleg pa vedno dodam še praženo čebulo.

0 comments on “Pražen krompirAdd yours →

Dodaj odgovor