Šjelnova mineštra

Skoraj prepričana sem, da se vas je večina ob prebranem naslovu vprašala kaj pa »šjelna« sploh je?

Zato vam takoj na začetku razkrijem slovensko ime te vrtnine, ki je vsem dobro poznana – zelena, tako gomoljna kot stebelna. Pri nas v Vipavski dolini pa ji še iz časov prababic pravimo šjelna ali šelna. Ta vrtna zelenjava izvira iz Sredozemlja, tudi zaradi tega je tako priljubljena na Primorskem. Skoraj je ni juhe, mineštre ali enolončnice, ki je ne bi vsebovala.

Za 4 osebe potrebujemo: 1 večji gomolj zelene, šop listov in vejic stebelne zelene, 500 g krompirja, 1,5 litra vode, sol, poper, 1 dl tekoče smetane, panceta (po želji)

Priprava:

  1. Krompir olupimo in ga zrežemo na manjše kose.
  2. Olupimo tudi gomoljno zeleno in jo narežemo na kocke (približno 1×1 cm).
  3. V lonec nalijemo vodo, dodamo krompir in 2/3 gomoljne zelene narezane na kocke.
  4. Lonec pokrijemo in kuhamo dokler krompir ni mehak.
  5. Medtem na olju zlato rumeno podušimo preostalo gomoljno zeleno zrezano na kocke.
  6. Liste stebelne zelene sesekljamo, tanjše vejice pa narežemo na tanke kolobarje.
  7. Ko je krompir kuhan (cca. 25 – 30 minut), vso vsebino pretlačimo, da dobimo enakomerno gosto zmes (za bolj gladko strukturo lahko uporabimo palični mešalnik).
  8. Dodamo sesekljane liste stebelne zelene in kolobarje tanjših stebelc.
  9. Solimo in popramo ter prilijemo tekočo smetano.
  10. Nato dodamo še pražene kocke stebelne zelene skupaj z olivnim oljem.
  11. Kuhamo še 5 minut, nato odstavimo.
  12. Postrežemo s hrustljavim kruhom.
  13. Šjelnovo mineštro lahko hranimo v hladilniku največ 2 dni.

0 comments on “Šjelnova mineštraAdd yours →

Dodaj odgovor