Rolada je tista sladica, ki ljubiteljev sladkih jedi nikoli ne razočara. Pripravimo jo lahko tudi kot praznično sladico, le da ji nadenemo bolj praznično obleko. V današnjem receptu vam tako razkrivam klasično puhasto rolado, ki jo tokrat namesto z marelično marmelado, nadevamo z marmelado iz mandarin (lahko uporabimo tudi marmelado iz pomaranč ali limon). Posebno pozornost pa namenimo njeni dekoraciji in končnemu izgledu. Rolado sem v ta praznični namen na pladnju sestavila v obliko zasnežene veje in tako pričarala zimski izgled sladice, ki bo izstopala na vsaki praznično obloženi mizi.
Za klasični pekač iz pečice 30 x 35 cm:
Za biskvit: 4 jajca, 4 jušne žlice mrzle vode, 120 – 200 g sladkorja (odvisno od tega kako sladkosnedi ste), 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 150 g moke, ½ zavitka pecilnega praška, sladkor v prahu
Za namaz: 350 g marmelade iz mandarin
Za obmaz: 250 ml smetane za stepanje, sladkor v prahu, dekorativne kroglice in zvezdice
Priprava:
- Ločimo beljake od rumenjakov.
- Beljake z mrzlo vodo stepemo v trd sneg.
- Postopoma dodamo mešanico sladkorja in vaniljevega sladkorja.
- Ko imamo svetleč sneg, dodamo rumenjake.
- Na koncu po žlicah dodamo še mešanico moke in pecilnega praška.
- Pekač obložimo s peki papirjem in vanj prelijemo maso. Enakomerno poravnamo.
- Pečemo točno 15 minut pri 160 °C.
- Medtem, ko se biskvit peče, stepemo smetano, dodamo sladkorja po okusu in jo postavimo na ohlajane v hladilnik.
- Ko pečen biskvit vzamemo iz pečice, deluje še precej mehak. Počakamo minuto, da zakrkne. Nato biskvit skupaj s pekačem obrnemo na čist list papirja za peko. Lahko ga obrnemo na drug pekač enake velikosti. Tako obrnjen biskvit pustimo 5 minut pokrit s pekačem v katerem se je biskvit pekel. Po 5 minutah odstranimo vrhnji pekač. Vrhnjo stran prekrito s papirjem za peko obrišemo z mokro krpo in papir odstranimo.
- Biskvit s papirjem za peko zavijemo v rolado in počakamo, da se rahlo ohladi.
- Rolado odvijemo, namažemo z marmelado iz mandarin in jo nazaj zavijemo.
- Če jo želimo na mizo postaviti kot »malo umetnino«, ji odrežemo začetek in konec diagonalno. Daljši del naj predstavlja ¾ rolade.
- Dela rolade na pladnju postavimo v obliki veje (glejte fotografijo).
- Oba dela premažemo s stepeno smetano, naredimo vzorec in dekoriramo z dekorativnimi kroglicami in zvezdicami.
- Rolada ima tako videz zasnežene veje in je primerna za sladico decembrskih praznikov.
Prijetno sladkanje!
Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si
0 comments on “Zasnežena praznična rolada”Add yours →