Verjetno so nam vsem bolj poznane mesne polpete. Prav tako pa lahko pripravimo njihovo zelenjavno ali vegetarijansko različico. Osnova za te zadnje je v mojem tokratnem receptu krompir, ki sem mu dodala še korenček, mini grah in rdečo lečo. Okus sem jim dopolnila s sesekljanimi lističi sveže bazilike. Da so bolj zdrave narave, sem jih pekla v pečici, če želite pa jih seveda lahko ocvrete v olju.
Za 12 mini polpet
Potrebujemo: 3 večje krompirje, 2 srednje velika korenčka, 4 jž mini graha, 4 jž rdeče leče, 6 lističev sveže bazilike, 1 jž sončničnega olja, sol, 1 jajce, krušne drobtine
Priprava:
- Krompir skuhamo v slanem kropu do mehkega, ga olupimo in ohladimo.
- Istočasno v drugem loncu, v slanem kropu, skuhamo na majhne kocke narezan korenček. Kuhanega odcedimo in ohladimo.
- Mlačen krompir pretlačimo kot za njoke. Dodamo korenček, grah, lečo in sesekljane lističe sveže bazilike.
- Pekač obložimo s peki papirjem. Pečico segrejemo na 200°C, enakomerno gretje spodaj/zgoraj.
- Solimo, prilijemo olje in z žlico rahlo premešamo vse sestavine.
- Z dlanmi narahlo oblikujemo polpete.
- Najprej jih povaljamo v razžvrkljanem jajcu in nato še v krušnih drobtinah.
- Pekač s polpeti damo v ogreto pečico, na srednje rešeto.
- Pečemo približno 30 – 35 minut.
- Proti koncu peke lahko vklopimo žar funkcijo zgoraj, da se polpete lepše obarvajo v zlato rumeno barvo.
- Postrežemo še tople. Kot prilogo ali samostojno ob solati ali omaki.
0 comments on “Zelenjavno – krompirjeve polpete”Add yours →