Borovničeve kocke

Borovničeve rezine, kremast nadev iz mascarpone sira in borovnic naredi okusno vijolično modro kremo, ki nas prevzame z rahlo strukturo.

borovničeve kocke
Potrebujemo:

za pravokoten pekač mer 24 x 21 cm ali

za okrogel pekač s snemljivim obodom premera 24 cm

za biskvit: 5 jajc, 120 g moke, 150 g sladkorja, 1 zavitek vanili sladkorja, 80 ml olja, 40 g jedilnega škroba, nastrgana lupinica 1 bio limone, ščepec soli

za nadev: 500 g zamrznjenih borovnic, 250 g mascarpone sira, 150 ml smetane za stepanje, 2 – 3 jušne žlice sladkorja v prahu

Preden se lotimo priprave biskvita, vzamemo mascarpone sir iz hladilnika in ga pustimo na sobni temperaturi zato, da se bo lepše obdeloval, ko bomo pripravili kremo za nadev.

Pekač v katerem bomo pekli biskvit namažemo z maslom in posujemo z moko ali obložimo s peki papirjem.

Nad vodno paro stepemo jajca, katerim smo dodali sladkor, vanili sladkor, ščepec soli in nastrgano limonino lupinico. Stepamo toliko časa, da dobimo rahlo kremasto zmes.

Odstavimo z vodne kopeli. Moko skupaj z jedilnim škrobom presejemo v skodelico in postopoma dodamo v sladko jajčno zmes. Na koncu vmešamo še olje.

Pripravljeno maso vlijemo v model in postavimo v predogreto pečico. Pečemo 30 minut pri 180 stopinjah Celzija.

Pripravimo kremo. Zmrznjene borovnice segrejemo skupaj s sladkorjem v prahu. Ko je sladkor raztopljen odstavimo s kuhalne plošče in ohladimo.

Z ročnim mešalnikom najprej obdelamo mascarpone sir in sladkor v prahu. Nato dodamo tekočo smetano za stepanje. Mešamo toliko časa, da dobimo lepo kremno strukturo. Z lopatko vmešamo še odcejene borovnice.

Pečen biskvit vzamemo iz pečice. Nato še iz modela in ga popolnoma ohladimo.

Ohlajen biskvit prerežemo na polovico po višini. Obe polovici biskvita po eni strani na rahlo prelijemo z borovničevim sokom, ki je nastal med kuhanjem borovnic. Nato na prvo polovico namažemo kremo, ki jo pokrijemo z drugo polovico biskvita. Prelita stran gre na kremo. Po biskvitu posujemo sladkor v prahu.

Nerazrezan biskvit s kremo postavimo za nekaj ur v hladilnik. Jaz najraje kar čez noč, da se biskvit prepoji. Ko je krema čvrsta, vzamemo iz hladilnika in narežemo na poljubno velike kocke. Jaz narežem na “one bite” velikost in dam na papirnate košarice tako, da vsak vzame košček, ki je ravno pravšnji za ugriz ali dva.

borovničeve kocke

Lahko pa narežete tudi na večje kocke in ponudite z vilicami. Biskvit in krema sta tudi zelo primerna za torto.

Preden borovničeve kocke postrežete, jih imejte približno 20 – 30 minut na sobni temperaturi.

0 comments on “Borovničeve kockeAdd yours →

Dodaj odgovor