Domača pogača – babičin recept za hrustljavo pogačo, ki jo po vzhajanju zarežemo na kvadratke, premažemo z jajcem in posujemo z grobo soljo in kumino.
Potrebujemo:
1 kg bele moke, 1 jušno žlico soli, 2 jušni žlici sončničnega olja, 1/2 jušne žlice sladkorja, 2 zavitka suhega kvasa, 800 ml vode.
Priprava:
V skledo presejemo moko in dodamo vse ostale sestavine. Dobro jih premešamo z leseno penovko ali z roko.
Skledo pokrijemo s krpo iz blaga in pustim, da testo počiva 45 minut.
Testo predenemo v okrogel pekač premera 28 cm.
Po celotni površini testa naredimo zareze v obliki kvadratkov. Zareze naj boo kar globoke, da se med peko obdržijo.
Celotno površino premažemo z razžvrkljanim jajcem ter posujemo s kumino v zrnju.
Pečemo približno 45 minut v predogreti pečici na 200 stopinj Celzija.
Ker se pečica od pečice precej razlikujejo, po 40 minutah peke testo preverimo z lesenim nabodalcem.
Pečeno pogačo predenemo na rešeto in ohladimo.
Pogačo praviloma ne režemo z nožem, ampak trgamo po kvadratkih.
0 comments on “Domača pogača”Add yours →