Ječmen, jurčki in kraški pršut v »rižoti«

Rižota iz ječmena je značilna jed naših zahodnih sosedov, Italijanov, pravijo ji »orzotto«. Jed je značilna za nam bližnjo Furlanijo Julijsko krajino, zato ni čudno, da smo jo povzeli tudi Slovenci in tako pripravljamo okusno ječmenovo rižoto. Ste jo sami že poskusili? Če je še niste, vam jo priporočam, sploh če ste ljubitelji jurčkov in kraškega pršuta, ki ga za to jed predhodno hrustljavo zapečete. Kombinacija teh treh sestavin je naravnost božanska.

Za 2 osebi potrebujemo: 140 g ječmena, 1 manjša čebula, 150 g jurčkov, 1 – 1,5 l zelenjavne jušne osnove, šopek svežega peteršilja, nekaj rezin kraškega pršuta, parmezan, sol, poper, olje, za 1 oreh masla

Priprava:

  1. Na vročem olju popražimo drobno sesekljano čebulo.
  2. Ko dobi lepo zlato rjavo barvo, dodamo jurčke. Uporabila sem zamrznjene, zato sem jih predhodno oprala pod tekočo vodo. Če imate sveže, jih seveda najprej očistite, operete in narežete.
  3. Jurčke popražimo, da iz njih izhlapi odvečna voda.
  4. Ječmen operemo pod tekočo vodo, ga rahlo osušimo in dodamo k jurčkom.
  5. Najprej ga nekaj minut pražimo, kot riž, nato ga zalijemo z zelenjavno jušno osnovo.
  6. Ponev v kateri kuhamo pokrijemo, temperaturo kuhališča zmanjšamo ter počasi dušimo.
  7. Ječmen se po navadi kuha med 40 – 45 minut, odvisno od vrste. Vsekakor je tako pripravljen ječmen vedno bolj kompakten in trši, kot če bi ga predhodno namakali.
  8. Tik pred koncem kuhanja dodamo še tanke koščke kraškega pršuta, ki smo ga hrustljavo popekli, sesekljan sveži peteršilj ter za oreh masla. Ponev pokrijemo in pustimo nekaj minut, da se sestavine prepojijo.
  9. Kuhano ječmenovo rižoto z jurčki in pršutom postrežemo še vroče.
  10. Zraven lahko ponudimo riban parmezan.

Pa dober tek!

Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si

0 comments on “Ječmen, jurčki in kraški pršut v »rižoti«Add yours →

Dodaj odgovor