Juha iz pečenih paradižnikov

Primorci poleti zelo radi pripravimo juho iz domačih paradižnikov. V vročih dneh jo lahko uživamo tako toplo kot hladno. Še prav posebej okusna je, če paradižnike predhodno pečemo, lahko v pečici ali pa na žaru.

Za 2 – 3 osebe potrebujemo: 4 mesnate paradižnike, 8 češnjevih paradižnikov, 1 rdeča čebula, 2 stroka česna, svež in sušen origano, sveža bazilika, pekoč rdeč feferonček, sol, oljčno olje, nekaj čajnih žličk kisle smetane ali grškega jogurta (po želji)

Paradižnikov naj bo med 600 in 700 g, lahko uporabite različne sorte.

Priprava:

  1. Paradižnike očistimo, operemo in narežemo na manjše kose ali kolobarje. Češnjev paradižnik prerežemo na polovice.
  2. Očistimo čebulo in jo narežemo na kolobarje ali manjše kose.
  3. Česen pustimo v olupku.
  4. Pripravimo še svež origano in baziliko.
  5. Pečico segrejemo na 225°C.
  6. Pekač obložimo s papirjem za peko.
  7. Nanj predenemo narezan paradižnik, čebulo in česen.
  8. Posujemo s soljo in s sušenim origanom.
  9. Dodamo lističe svežega origana in bazilike.
  10. Posujemo s soljo in prelijemo z oljem.
  11. Postavimo v pečico, na srednje rešeto in pečemo 25 – 30 minut.
  12. Pekač s pečeno zelenjavo vzamemo iz pečice.
  13. Pečene paradižnike (nekaj manjših pustimo za dekoracijo juhe) in čebulo ter stroka česna, ki ju prej olupimo, damo v višjo posodo, prilijemo nekaj vode (1-2 zajemalki) in obdelamo s paličnim mešalnikom. Vode dodamo glede na željo ali naj bo bolj redka ali bolj gosta. Jaz imam raje bolj gosto.
  14. Prelijemo v lonec in počakamo, da juha zavre. Takrat jo odstavimo s kuhališča.
  15. Po okusu dodamo sol, mleti pekoč rdeč feferon ali čili ter sol.
  16. Postrežemo v globokem krožniku ali skodelici za juho.
  17. Ko juho serviramo, ji dodamo pečen češnjev paradižnik, posujemo s suhim origanom, prilijemo nekaj kapljic oljčnega olja ter po želji dodamo čajno žličko kisle smetane ali grškega jogurta.

Pa dober tek!

Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si

0 comments on “Juha iz pečenih paradižnikovAdd yours →

Dodaj odgovor