Kremasta polenta z jurčki

Jurčki so zame najboljša in najbolj okusna goba. Verjamem, da vas je veliko istega mnenja. Sama jih sicer ne nabiram, ker se na gobe po pravici povedano ne spoznam in sem prepričana, da bi sigurno pobrala tudi kakšno strupeno. Zato sem toliko bolj vesela, ko se z njimi name spomni kdo od »profesionalnih« gobarjev.

Za 2 osebi potrebujemo: 200 g instant polente, 400 ml vode, sol, oljčno olje, sušen rožmarin in timijan, rezina masla, riban parmezan, 100 g sušenih jurčkov, ½ manjše čebule, 1 strok česna, šopek svežega sesekljanega peteršilja, poper, lističe parmezana

Priprava:

  1. Sušene jurčke namočimo v vodi.
  2. V loncu zavremo soljeno vodo v katero smo dodali nekaj kapljic oljčnega olja.
  3. Ko zavre, vanjo postopoma vsujemo polento in jo nenehno mešamo. Upoštevamo priporočen čas kuhanja, ki ga je na embalaži navedel proizvajalec.
  4. Ko je polenta kuhana, kuhalno ploščo izklopimo in v polento vmešamo začimbe, rezino masla in 2 – 3 jušne žlice ribanega parmezana.
  5. Dobro premešamo in pripravimo še jurčke.
  6. Na oljčnem olju popražimo ½ čebule, ki smo jo drobnoo narezali.
  7. Ko dobi zlato barvo, dodamo ožete jurčke in jih nekaj minut dušimo.
  8. Dodamo grobo sesekljan strok česna in še nekaj minut pražimo.
  9. Jurčke po okusu solimo.
  10. Kremasto polento razdelimo na krožnike, čez njo damo jurčke.
  11. Posujemo s sveže sesekljanim peteršiljem, dodamo poper in lističe parmezana (lahko ga tudi grobo naribamo).

Dober tek!

Selma Bizjak, kulinarični blog Sladko Slane Brbončice www.sladkoslanebrboncice.si

0 comments on “Kremasta polenta z jurčkiAdd yours →

Dodaj odgovor