Česen nekateri obožujemo, spet drugi se mu izogibate v velikem loku. Jaz sem ga tokrat popekla na maslu in uporabila v juhi, skupaj s krompirjem. Da je juha še bolj prefinjena sem jo obdelala s paličnim mešalnikom in nastala je kremna česnova juha. V receptu boste našli še skrivnostno sestavino, ki jo kuharji največkrat zamolčijo.
Za 4 jušne skodelice potrebujemo:
1 večjo glavo česna (10 – 12 strokov), 2 krompirja, 1,2 litra zelenjavne jušne osnove, rezina masla, sol, 1 dl tekoče smetane za stepanje, šopek svežega peteršilja
Priprava:
- Krompir olupimo, ga narežemo na manjše kocke in v slanem kropu skuhamo do mehkega.
- Stroke česna olupimo in popražimo na raztopljenem maslu. Ko se stroki česna rahlo obarvajo, zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Kuhamo 15 minut, da se česen zmehča.
- Kuhan krompir odcedimo in ga dodamo v lonec s česnom in jušno osnovo.
- Vse skupaj obdelamo v gladko juho s paličnim mešalnikom.
- Juho po potrebi solimo.
- Vmešamo še tekočo smetano za stepanje – to je tista skrivnostna sestavina, ki daje juhi bogat okus. Premešamo in odstavimo.
- Razdelimo v jušne skodelice.
- Sesekljamo svež peteršilj in ga posujemo po juhi v skodelicah.
0 comments on “Kremna česnova juha”Add yours →