Za pravokoten pekač 29 x 19 cm potrebujemo:
za krhko testo: 2 jajci, 100 g sladkorja, 100 g hladnega masla, 100 g mletih lešnikov, 200 g moke, 1 zavitek pecilnega praška, 1 ščepec soli
za kremo: 500 g mascarpone sira, 3 jž jogurta na grški način, 100 g medu, 1 kž cimeta
za karamelizirane fige: 6 – 8 svežih fig, 100 g sladkorja v prahu, sok 1 limone, lističe mandljev
Priprava:
1. Vse sestavine za krhko testo zgnetemo, zavijemo v prozorno folijo in za 1 uro postavimo v hladilnik.
2. Medtem pripravimo mascarpone kremo. Zaradi lažje obdelave mascarpone sira z električnimi metlicami, le-tega vzamemo iz hladilnika 30 minut pred obdelavo. Pripravljeno kremo postavimo v hladilnik do uporabe.
3. Po pretekli uri vzamemo testo iz hladilnika in ga razvaljamo na malo več kot je velikost pekača, saj potrebujemo tudi robove.
4. Preden testo predenemo v pekač, ga namažemo z maslom in rahlo posujemo z moko. Nato pekač obložimo s testom.
5. Krhko testo pečemo prvih 15 minut s slepo peko. To pomeni, da surovo testo v pekaču pokrijemo s peki papirjem in čez posujemo suh fižol ali riž, da obtežimo testo, ki bi drugače preveč naraslo.
6. Po 15 minutah odmaknemo peki papir z obtežitvijo in krhki biskvit pečemo še nadalnjih 10 – 15 minut, da dobi lepo zlato rjavo barvo.
7. Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga popolnoma ohladimo. Nato ga previdno vzamemo iz pekača.
8. Nadevamo ga s kremo iz mascarpone sira.
9. V manjšem lončku segrejemo limonin sok in sladkor v prahu, dodamo cimet in pustimo, da rahlo vre. Ko je zgoščeno, dodamo fige, ki smo jih prerezali na 4 dele. Na hitro jih obrnemo v karameliziranem sladkorju in odstavimo s kuhališča. Rahlo ohladimo in fige dodamo na pito. Z žlico v tankem curku prelijemo še malo tekoče karamele.
10. Pito čez noč postavimo v hladilnik.
11. Preden jo postrežemo, naj 15 minut stoji na sobni temperaturi.
Krhko lešnikovo pito hranimo v hladilniku do 3 dni.
0 comments on “Krhka lešnikova pita z mascarpone kremo in karameliziranimi figami”Add yours →